Twinkle | Digital Commerce

Batavus-directeur: ‘Wehkamp.nl blijft buiten gesloten distributiesysteem’

2017-11-08
180101
  • 2:16

Batavus heeft Wehkamp.nl gesommeerd te stoppen met de verkoop van merkfietsen op zijn site. Volgens Rob Beset, algemeen directeur van Batavus, is de kans ‘bijzonder gering tot nihil’ dat Wehkamp.nl de tweewielers binnenkort wel met toestemming zal verkopen.

Batavus, dat met een gesloten distrubutiesysteem werkt, vernam rond Pasen dat een aantal van zijn fietsen te koop stond in het online-warenhuis. De fabrikant nam de proef op de som en bestelde zelf een fiets online. Die bleek Wehkamp.nl te hebben ingekocht bij groothandel Hetgeco, die ze weer betrok van een erkende Batavus-dealer in Rotterdam. Die laatste is door Batavus in gebreke gesteld, Hetgeco ontving een brief en Wehkamp.nl een sommatie.

Verwijderd
NRC Handelsblad schreef afgelopen zaterdag over de kwestie. Beset sprak in het artikel de verwachting uit dat de fietsen ‘binnen enkele dagen’ van Wehkamp.nl verwijderd zouden zijn. Op moment van schrijven zijn de fietsen van Batavus nog te koop in de webwinkel. Het online-warenhuis laat bij monde van woordvoerster Paulien Hoekstra weten dat Wehkamp.nl zich nog steeds beraadt over de te nemen stappen, waarbij de mogelijkheid tot een gesprek met Batavus niet wordt uitgesloten. Meer nieuws uit Zwolle komt er vooralsnog niet.

Garantie en veiligheid
Beset denkt dat de ‘professionele partij’ die Wehkamp.nl is een dezer dagen van zich zal laten horen. Hij acht een gesprek met het online-warenhuis van weinig meerwaarde, omdat de uitkomst bij voorbaat vast staat: Wehkamp.nl is geen officiële Batavus-verkoper en zal dat ook niet worden. Beset noem die kans althans ‘bijzonder gering tot nihil'. Dat heeft volgens de directeur niets te maken met de commerciële kant van de zaak: ‘Batavus en Wehkamp.nl zijn allebei A-merken en qua branding en reclame past het natuurlijk fantastisch. Waar het om draait is onze garantie op kwaliteit en de veiligheid.’

Bulletins
Batavus werkt met een gesloten distributiesysteem. Dealers worden volgens Beset gekozen op basis van kwantitatieve en kwalitatieve criteria. Een toets is onderdeel van de selectieprocedure. Erkende dealers krijgen periodiek training en productinformatie via bulletins die Batavus uitstuurt. Volgens Beset noopt de toenemende complexiteit van de fietsen tot een dergelijke manier van distributie, ook in relatie tot productaansprakelijkheid.

Traceerbaarheid nul
Aan veel van de voorwaarden die Batavus stelt voldoet Wehkamp.nl niet, stelt Beset: 'Ze hebben geen winkel, geen werkplaats en als zodanig geen openingstijden. Bovendien is de traceerbaarheid van de fietsen en daarmee de controle op de productveiligheid, zoals nodig bij een recall, nul. Zo haal je dus de opzet van je selectieve distributie overhoop.’

Sparta en Gazelle
Op Wehkamp.nl wordt ook een fiets aangeboden van Sparta, dat net als Batavus onderdeel is van het Accell-concern. Beset kan daarover geen mededelingen doen. Ook een model van concurrent Gazelle is te koop op Wehkamp.nl. Volgens NRC Handelsblad hebben zowel Sparta als Gazelle bezwaar aangetekend tegen de verkoop op de site.