Twinkle | Digital Commerce

Brein steunt uitgevers in strijd tegen piraterij op e-books

2017-05-27
180101
  • 1:31

Nederlandse uitgevers van e-books noemen het ‘illegale aanbod inmiddels zodanig’ dat besloten is snel actie te ondernemen tegen deze vorm van piraterij. De Groep Algemene Uitgevers (GAU) zocht toenadering tot de stichting Brein, waarmee een gezamenlijke aanpak werd ontwikkeld.

De uitgevers willen paal en perk stellen aan kopieën van e-books, gekraakte e-books en aan digitale scans van papieren boeken. De samenwerking tussen de GAU en Brein is gegoten in de vorm van een pilot, die tot januari 2011 duurt. Daarna wordt geëvalueerd hoe piraterij in de toekomst structureel het beste bestreden kan worden, aldus de GAU in een verklaring.

Knowhow
In hetzelfde statement schrijft het verband van uitgevers: ‘In Stichting Brein heeft de GAU een partner gevonden die veel knowhow heeft op het gebied van de bestrijding van piraterij. Stichting Brein werkt al jarenlang samen met de video-, games- en muziekindustrie.’ De aanpak van de Stichting Brein op het gebeid van digitale boeken richt zich op veilingsites, peer-to-peer netwerken, nieuwsgroepen en fora.

Een euro per titel
Over veilingsites ‘zoals Marktplaats en Speuders’ schrijft de GAU, onderdeel van het Nederlands Uitgevers Verbond (NUV):
'Anonieme aanbieders plaatsen advertenties op veilingsites (ook wel: vraag- en aanbodsites) waar tegen betaling kopieën van e-boeken en scans van papieren boeken worden aangeboden. Het aanbod betreft gewoonlijk enkele tientallen titels in bulk. Prijzen lopen nogal uiteen maar is meestal enkele tientallen euro en komt neer op een gemiddelde prijs van een euro per titel. De content wordt op cd-r of dvd-r geleverd maar ook wel als bestand per e-mail of door middel van een link naar een bestand dat bij een filehosting dienst staat opgeslagen.’

De verklaring van de GAU met meer uitleg over de verschillende piratenpraktijken en de bestrijding daarvan, vindt u hier.