Twinkle | Digital Commerce

Amazon verbaast met 46 procent omzetgroei

2017-05-27
359269
  • [nieuws]
  • 1:29

Amazon kijkt terug op een uitstekend eerste kwartaal, waarin de omzet met 46 procent toenam tot 7,13 miljard dollar. De winst groeide met 68 procent. Vooral de niet-mediaproducten werden beter verkocht dan in de eerste drie maanden van vorig jaar. 

De omzetgroei van Worldwide Electronics & Other General Merchandise steeg met 72 procent, deels te danken aan de verkopen van het overgenomen Zappos.com. De andere categorie, Worldwide Media, was goed voor 26 procent extra omzet. 

Kindle best verkocht
De inkomstengroei in Noord-Amerika (47 procent) was iets groter dan die in andere landen (45 procent). Dat laatste cijfer valt lager uit (37 procent) als schommelingen in wisselkoersen buiten beschouwing worden gelaten. E-reader Kindle, waarvoor inmiddels een half miljoen boektitels beschikbaar zijn, was het best verkochte van alle producten.

Prognose
Tegenover de onverwacht hoge groei (alle beschikbare cijfers hier) stelt Amazon een voorzichtige prognose voor het lopende kwartaal: gerekend wordt op een omzet van tussen de 6,1 en 6,7 miljard dollar, 31 tot 44 procent meer dan de omzet in april, mei en juni van vorig jaar.

'Ontgoochelend'
De Vlaamse zakenkrant De Tijd spreekt van een ‘ontgoochelende’ prognose en schrijft: ‘De lager dan verwachte prognoses worden opnieuw gezien als een signaal dat Amazon.com te lijden heeft onder de stijgende interesse van consumenten in gedigitaliseerde muziek en boeken, waar lagere winstmarges op te halen zijn en waar de concurrentie bovendien veel groter is.'

Na de bekendmaking van de resultaten en verwachtingen zakte de aandelenkoers van Amazon gisteren met bijna 5 procent.

EBay
Eerder deze week maakte ook Amazon-rivaal eBay kwartaalcijfers (pdf) bekend. De omzet kwam uit op 2,2 miljard dollar, 9 procent meer dan de inkomsten in het eerste kwartaal van 2009.