Twinkle | Digital Commerce

Een boek bestellen in Zuid-Korea

2017-05-26
180101
  • 1:58

Een paar maanden terug, toen ik woonde en werkte in Seoul, Zuid Korea, besloot ik wat meer te gaan lezen. Met mijn collega Kim sprak ik over de nieuwe Dan Brown, die in de boekwinkel  alleen in het Koreaans verkrijgbaar was. Zij adviseerde mij de pageturner in de Engelstalige versie online te bestellen. 

Met de hulp van Kim bestelde ik het boek bij, zeg maar, de bij de Koreaanse Bol.com. Kim stelde dat Zuid Korea de meeste internetgebruikers ter wereld heeft en dat het op vele terreinen een voorsprong heeft. Ik wierp tegen dat Nederlanders de grootste internetgebruikers van Europa zijn.

Geen Quattro Stagioni
Een uurtje na mijn boekorder bestelde ik bij Domino's   een pizza, ter afwisseling van de  Koreaanse tofu. Toen de deurbel van mijn appartement ging, zag ik in mijn scherm een man met een bromfietshelm. De geur van ovenheerlijke pizza maakte zich al van mij meester.   De man gaf mij een doos aan, waari nog geen Quattro Stagioni in past. De man kreeg in de gaten dat dat ik geen Koreaan ben, nam mijn lengte op, zei iets Koreaans en nam de benen.

Tot mijn verbazing bleek in het pakketje het boek van Dan Brown te zitten. Nauwelijks van de verrassing bekomen werd ik opnieuw door de deurbel opgeschrikt: daar was mijn pizza.

Same day delivery
Ik verwachtte voor het boek enkele dagen levertijd. Bezorging binnen enkele uren was niet in mij opgekomen. Van een pizza kun je het verwachten. Wat een fantastische service! Helaas is same day delivery in Nederland slechts bij enkele winkels optioneel, laat staan de standaard. Dit terwijl bezorging binnen enkele uren zorgt voor een grote toegevoegde waarde en een groot differentiatiefactor.

22 miljoen mensen
Nu is de vraag natuurlijk of dit wel in Nederland mogelijk is. Seoul, de stad waar ik woonde, heeft 22 miljoen inwoners op een klein stukje grond. Maar in Nederland zouden de grote spelers in de markt het bijvoorbeeld alleen in de Randstad kunnen aanbieden.  

Same day delivery bij het bestellen van de snelle hap is in Nederland al ingeburgerd. Ik verwacht, gezien de populariteit in Korea, dat ook webwinkels in non-food overstag zullen gaan. Kunt u dezelfde dag al leveren?   

Tim van Vliet, 20 jaar, studeert Trade Management Asia en is eigenaar van webwinkel Chairexpert.nl.