Twinkle | Digital Commerce

E-mail is niet dood, maar springlevend

2017-05-26
327424

Dagelijks voer ik gesprekken over e-mailmarketing en daarbij hoor ik vaak de opmerking dat e-mail dood is. De één verzucht het, de ander voorspelt het met enthousiasme: het is toch gedaan met e-mail op korte termijn? Waarna termen als ‘social media’ en ‘Twitter’ me om de oren vliegen.

Maar al die mensen die de ondergang van e-mail vrezen of voorspellen hebben het mis. E-mail is niet dood, e-mail is juist springlevend.

Natuurlijk, ik begrijp heel goed waarom mensen e-mail doodverklaren. Het is helemaal van deze tijd om veel te verwachten van social media als Facebook, Hyves en natuurlijk Twitter. Daarmee kun je immers laagdrempelig communiceren met je doelgroep. Waar e-mail een zogeheten ‘push’-kanaal is, zorgen social media juist voor een ‘pull’, waardoor ze gelijktijdig effectief én hip zijn. Vraag is of dat echt zo is en wat je er mee kunt, maar dat is mijn vakgebied niet… Bovendien maakt de wetgever het bedrijven steeds moeilijker zomaar een e-mail naar een potentiële klant te sturen. Het gevolg: sombere vooruitzichten over de kansen van e-mail.

E-mail groeit
Het aantal e-mails dat wordt verstuurd, stijgt nog steeds jaarlijks met 30 procent. Iets wat zo hard groeit, is niet dood. Neem de social media, die zorgen voor een ‘pull’. Daar gaan veel minder mensen naartoe als ze er niet via hun inbox van horen. Probeer alleen al eens een Twitter-account te openen zonder e-mailadres!

E-mail is dé methode om een doelgroep op te voeden, te sturen en te “triggeren” dat er iets interessants is. Mensen zullen niet snel spontaan massaal tot actie overgaan. Daartoe moeten ze worden aangezet, verleid zelfs, en e-mail is hét kanaal om een actie inhoud te geven en te sturen. Dat is een kracht die niet snel verdwijnt. Dat geldt zeker voor een webwinkelier. Denk alleen eens aan de bevestigingsmail na aankoop.

Verandering
Er is wel een verandering op komst: je kunt alleen nog succesvol zijn als je het beter doet dan de rest. Wie slim en gericht e-mails stuurt naar kleine groepen, bereikt met e-mail nog steeds een maximaal effect. E-mail blijft daarmee voorlopig nog wel even.