Twinkle | Digital Commerce

Besteed de verkoop uit!

2017-05-26
180101

Boeken, dvd’s, vlaggen: in de webwinkel AmericanCivilWar.com vindt u veel producten over de burgeroorlog in Amerika. Het bijzondere van deze webwinkel is dat de eigenaren niet zélf de producten inkopen en leveren.

Dat doet Amazon.com. Ook u kunt zich bij Amazon.com aansluiten als wederverkoper en uw eigen webwinkel oprichten met een deel van het Amazon-assortiment.

Als wederverkoper, van bijvoorbeeld Amazon.com, verdient u geld aan de commissie over de verkopen. Zij kunnen namelijk precies zien via welke URL, dus via welke webwinkel, de bestelling is geplaatst. Zo’n webwinkel heet een affiliateshop. In Amerika zijn er daarvan vele tienduizenden. De oorsprong van dit soort winkels ligt in de adult-industrie.

In Nederland zijn affiliateshops nog niet echt doorgebroken, wel hebben we een goed voorbeeld als Sellvia.nl. Dit bedrijf levert losse tijdschriften aan consumenten en doet de verkoop via webwinkels van onder andere TNT, Neckermann.com en AKO. Het mooie aan Sellvia.nl vind ik dat de affiliateshops (meer in Twinkle) een eigen domeinnaam hebben, en een geheel eigen lay-out en huisstijl.

Zou u naast uw webwinkel affiliateshops toestaan? Aan de ene kant is het ideaal als anderen uw producten gaan verkopen en u de betalingen ontvangt en de uitlevering doet. Op deze manier zou u de hele verkoop kunnen uitbesteden! Ook zijn er veel mensen die graag een webwinkel willen maar niet weten wat te verkopen. Voor hen zijn affiliateshops ideaal en voor u levert het extra verkoop op. Aan de andere kant houdt het ook een risico in. Stel een webwinkel als AmericanCivilWar.com wordt heel groot; wellicht besluiten ze dan hun producten zelf te gaan inkopen en uitleveren. Dan heeft u er een hele grote concurrent bij. Er is echter vast een manier om te voorkomen dat een affiliateshop u uiteindelijk wegconcurreert. Welke dat is, daar ga ik nog eens goed over nadenken.

Deze posting verscheen eerder  als column in Twinkle 01-2010.