Twinkle | Digital Commerce

Hacker kraakt kopieerbeveiliging van Amazons Kindle

2017-05-27
170130
  • [nieuws]
  • 1:29

De Kindle is het best verkopende product van Amazon.com. Een hacker is erin geslaagd de kopieerbeveiling van de e-reader te kraken, waardoor de e-books ook op concurrerende apparaten kunnen worden gelezen.

Dat meldt de BBC. Hacker Labba was de eerste die de DRM(digital rights management)-code van de Kindle wist te kraken. Dat gebeurde acht dagen na een oproep daartoe op het Israëlische weblog Hacking.org.

Pdf-file
Het is veel fanatieke internetgebruikers een doorn in het oog dat Amazon e-books alleen beschikbaar stelt in het gesloten Kindle-format, waardoor ze niet op andere apparaten te lezen zijn. Door de kraak zijn de boeken nu ook als pdf-file te versturen naar andere digitale boekenlezers, aldus de BBC. 

Concurrenten
Door de onverwacht grote populariteit raakte de Kindle vorig jaar ver voor de Kerst compleet uitverkocht. Amazon kreeg er het afgelopen jaar een hoop concurrenten op de e-readermarkt bij, waaronder boekketen Barnes & Noble. De grootste online-retailer ter wereld verscheept de Kindle ook al enige tijd naar landen buiten de VS. In Nederland, waar Bol.com en Sony het digitaal lezen breed in de markt zetten, lijkt het animo vooralsnog klein.

Miljoen Kindles
Amazon hoopt eind dit jaar in totaal zo’n miljoen Kindles te hebben verkocht. Het is het best verkopende product uit de webwinkel, aldus CEO Jeff Bezos tegen Newsweek. In een interview met het magazine, te verschijnen in het eerste nummer van 2010 maar nu al online, antwoordt Bezos op de vraag of hij verrast is door het succes:

‘Astonished. Two years ago, none of us expected what has happened so far. It is [our] No. 1 bestselling product. It's the No. 1 most-wished-for product as measured by people putting it on their wish list. It's the No. 1 most-gifted item on Amazon.’

Het Newsweek-interview met Bezos vindt u hier.