Twinkle | Digital Commerce

100 procent vooruit betalen moet mogen

2017-05-26
170130

Deze week kwam het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer bij elkaar bij De Nederlandsche Bank, het halfjaarlijkse overleg van de belangrijkste stakeholders op het gebied van betalingsverkeer in Nederland. Namens de webwinkels heb ik onze zorgen geüit over fraude op het web met creditcards en de noodzaak van (inter)nationaal onderzoek naar fraude.

Aangiftepunt
Ook sprak ik over de noodzaak om een centraal aangiftepunt van fraude te creëren en om samen boeven te gaan vangen. Ook iDeal kwam aan de orde, want het is toch te gek dat kleine webwinkels niet enkel iDeal mogen aanbieden, omdat in de wet nog altijd staat dat 100 procent vooruitbetalen op het web niet mag! Vandaag kwam de toezegging dat het Ministerie van Financiën zich hierover samen met Thuiswinkel.org gaat buigen.

IDeal groeit naar 45 miljoen transacties
Verder was ik bij het Currence jaarcongres in het Amsterdamse Hilton, waar bekend werd gemaakt dat iDeal dit jaar met 56 procent door gaat groeien, naar 45 miljoen transacties. Het toont de noodzaak aan om het Verouderde Burgerlijk Wetboek (1992) zo snel mogelijk aan te passen, zodat wetgeving en datgene wat iedereen gewoon vindt, namelijk met iDeal vooruitbetalen, ook in de wet vastliggen. Niet in de laatste plaats omdat Nederland het enige Europese land is waar deze verouderde wetsregel nog in het wetboek staat.