Twinkle | Digital Commerce

Nieuwe webwinkels aanjagers Europese online-markt  

2017-05-26
170130
  • 1:38

Meer dan driehonderd congresgangers uit meer dan twintig landen zijn aanweizg bij de tweede Global E-commerce Summit in een zonnig Monaco. Francois Momboise van FNAC nam de opening voor zijn rekening.

Zijn opmerkelijkste cijfer was dat zo’n beetje de helft van de 25 procent groei in de Franse markt afkomstig is van nieuwe webwinkels. Daarnaast is inmiddels 67 procent van alle internetgebruikers in Frankrijk ook online-koper.

Nieuwe webwinkels
Ook de Thuiswinkel Mark Monitor laat in de eerste helft van dit jaar zien dat de grootste groei categorie in Nederland de categorie ‘overig’ is: nieuwe webwinkels van alle soorten en maten die de markt betreden. Die Franse trend herkennen we dus ook in Nederland, waar veel nieuwe webwinkels nog altijd het licht zien.

Ik schat dat er iedere maand een paar honderd nieuwe webwinkels bijkomen in ons land. Veel kleine webwinkels, die in de traditionele detailhandel 'papa & mama winkels' genoemd zouden worden. Maar ook veel traditionele retailers starten nieuwe webwinkels op. Deze activiteiten dragen fors bij aan de groei van de online markt, met dubbelcijferige groei voor veel (niche)markten.. 

SBI-code
Het CBS publiceerde deze week cijfers over de Nederlandse markt, die het beeld van onze groeimarkt bevestigen. Het CBS-cijfer over 2008 van zo’n 4 miljard online omzet ligt zo’n 800 miljoen lager dan het gepubliceerde omzet cijfer van de Thuiswinkel Markt Monitor over afgelopen jaar: 4,87 miljard. Het is en blijft een probleem dat organisaties als CBS, de Kamer van Koophandel en andere nog altijd hun cijfers en aantallen webwinkels in Nederland baseren op oude SBI-code indelingen.

Aanjagers
Met meer dan 12.000 webwinkels die inmiddels iDeal voeren schat ik het aantal webwinkels in Nederland op zo’n 20.000. Het komende jaar zal dit aantal webwinkels in Nederland hoogstens licht verder groeien, want het aantal nieuwe webwinkels dat de markt betreedt is ongeveer even groot als het aantal webwinkels dat ook weer van de markt verdwijnt. Ik verwacht dat deze trend in 2010 verder doorzet. Nieuwe webwinkels zullen dus ook in 2010 belangrijke aanjagers zijn van onze online marktgroei.