Twinkle | Digital Commerce

Review-verzamelaar eKomi betreedt Nederlandse markt

2017-05-27
171132
  • 1:23

Het Duitse eKomi, waaraan webwinkels hun klantbeoordelingsprocessen kunnen uitbesteden, maakt zijn entree in Nederland. Het internetbedrijf zorgt voor het genereren en plaatsen van reviews en deelt keurmerken uit.

De werking van eKomi is even simpel als arbeidsintensief; Klanten van aangesloten webwinkels krijgen een e-mail toegestuurd waarin naar hun ervaringen wordt gevraagd. Medewerkers van eKomi beoordelen vervolgens de binnengekomen reacties.

Op de Nederlandse site is te lezen: 'Wij controleren elke afzonderlijke klantevaluatie zorgvuldig en activeren deze gratis voor u. Bij een conflict zult u ondersteuning krijgen van de eKomi-bemiddelaar.'

Seintje
EKomi geeft aangesloten webwinkeliers een seintje als er een negatieve beoordeling over hem binnenkomt. Vervolgens krijgt hij vijf dagen de tijd om de zaak met de klant op te lossen. Desgewenst kunnen  'onafhankelijke eKomi-mediatoren' een oordeel vellen over de kwestie. Citeren we opnieuw de vertaalde site: 'Onredelijke of evaluaties die na de bemiddeling zijn teruggenomen worden verwijderd en als "succesvolle bemiddeling" op de certificaatwebsite als blijk van uw betrouwbaarheid onderstreept getoond.'

Bronzen, zilveren en gouden keurmerken
Vanaf een prijs van 39 euro exclusief btw kunnen (kleine) webwinkeliers gebruik maken van de diensten van Ekomi, dat bronzen, zilveren en gouden keurmerken uitdeelt op basis van de gemiddelde score. Hoewel het bedrijf een direct commercieel belang heeft bij goede beoordelingen, laat eKomi zich voorstaan op zijn objectiviteit, omdat het zou voorkomen dat webwinkeliers reviews manipuleren. 'Meer vertrouwen, betere conversie, meer omzet', is de belofte.

In Duitsland mag eKomi onder meer Getmobile.de, een grote online-verkoper van mobiele telefoons en kledingshop Trigema tot zijn klanten rekenen.

Trustpilot
Eerder dit jaar betrad een andere review-verzamelaar ons land: Trustpilot. Hoewel ook die dienst extern gegenereerde, gemiddelde klantbeoordelingen plaatst op de sites van webwinkeliers, gaat Trustpilot heel anders te werk; het verzamelt recensies van bekende vergelijkingssites, rubriceert en ontsluit die.