Twinkle | Digital Commerce

Nijpels overhandigt eerste certificaten Thuiswinkel Waarborg

2017-05-27
169130
  • 1:19

Ed Nijpels, voorzitter van Thuiswinkel.org, heeft vandaag tijdens de Thuiswinkel Vakbeurs elf certificaten overhandigd aan leden van de branchevereniging. Ze gingen naar Bol.com, Coolblue, Cosmox.nl, Eci.nl, Garant-o-Matic.nl, Netwerkwinkel.com, Magic3d.nl, Neckermann.com, Ohra.nl, Scapino.nl en Wehkamp.nl.

Een certificaat wordt vergeven wanneer webwinkels voldoen aan een eisenpakket op het gebied van wet- en regelgeving en de nieuwe algemene voorwaarden zoals opgesteld door Thuiswinkel.org en de Consumentenbond.

Onafhankelijke stichting

Voor de certificering heeft Thuiswinkel.org de onafhankelijke Stichting Certificering Thuiswinkel Waarborg in het leven geroepen, onder voorzitterschap van Cor Molenaar. Primaire taak van de stichting is om bestaande en nieuwe leden te certificeren op de Gedragsregels Thuiswinkel Waarborg en de Algemene Voorwaarden Thuiswinkel.

'Voorbeeld'

Molenaar zegt 'positief verrast' te zijn over de bereidwilligeheid van webwinkeliers om zich te laten controleren: 'Ze staan te dringen om zo'n certificaat in handen te krijgen. Andere Europese landen kunnen een voorbeeld nemen aan de manier waarop we dit in Nederland hebben geregeld.'

Status

Volgens Ed Nijpels helpt de certificering webwinkeliers aan een volwaardiger status binnen het retail-landschap. Over de waarde van een certificaat zegt hij: 'Consumenten die zaken doen met gecertificeerde ondernemingen kunnen erop vertrouwen dat deze organisaties uitvoerig zijn gecontroleerd, zowel op papier als in de praktijk. Het Certificaat Thuiswinkel Waarborg dat deze bedrijven nu hebben ontvangen is één jaar geldig. Alle leden van Thuiswinkel.org moeten voor 31 december 2009 het Certificaat Thuiswinkel Waarborg hebben behaald.'

ICTRecht en KPMG
Daar heeft ICTRecht, dat de certificering voor de Stichting Certificering Thuiswinkel Waarborg uitvoert, nog een flinke kluif aan. KPMG ziet overigens toe op de controle van ICT Recht en op een goed procedureel verloop van de certificering.