Twinkle | Digital Commerce

Ebay keert terug naar de basis

2017-05-27
169131
  • 1:25

EBay, dat de laatste jaren steeds meer nieuwe producten toevoegde aan zijn assortiment, keert terug naar de basis. Het moet weer een online-vlooienmarkt worden.

Dat zei John Donahoe gisteren in San Jose. 'We zijn geen retailer', aldus de CEO. 'We gaan focussen op gebieden waar winst te behalen is.' EBay.com boekte in het vierde kwartaal van 2008 een omzetverlies van 16 procent ten opzichte van een jaar eerder. De jaaromzet van de site kwam uit op 5,6 miljard dollar.

Meg Whitman

Onder aanvoering van Donahoe's voorgangster Meg Whitman zette eBay in voorbije jaren initiatieven als eBay Express in de markt om vooral nieuwe goederen te verkopen. De concurrentie met andere online-retailers werd nadrukkelijk gezocht, maar het leverde eBay te weinig op. Nu gooit het bedrijf het roer weer om.

Nieuwe afstand met Amazon.com
EBay.com gaat zich manifesteren als online-handeslplaats voor gebruikte en overtollige producten. Het schept daarmee nieuwe afstand met Amazon.com, dat inmiddels meer bezoekers trekt. Donahoe schat de wereldwijde markt voor tweedehands goederen, online plus offline, op vijfhonderd miljard dollar.

Stabilisatie

EBay gaat fors investeren in zijn handelsplatform. Het bedrijf werkt aan de verbetering van de zoekmachine en de navigatie en experimenteert met nieuwe interfaces. De ambities zijn niet al te scherp gesteld; voor 2011 wordt een omzet verwacht van tussen de 5 en 7 miljard dollar, een bandbreedte waarbinnen de omzet van het afgelopen jaar zich ook bevond.

PayPal

Op concernniveau verwacht eBay meer van betaalmethode PayPal, dat de komende jaren kan profiteren van de groei van e-commerce in het algemeen. Bedroeg de omzet vorig jaar nog 2,4 miljard dollar, voor 2011 wordt gerekend op een omzet van tussen de 4 en 5 miljard. Het is dus niet ondenkbaar dat de betaaldochter van eBay over een jaar of vijf meer geld in het laatje brengt dat het roemruchte veilingplatform.

Bron: Wsj.com