Twinkle | Digital Commerce

Altijd de juiste hoeveelheid datacapaciteit

2017-05-27
  • 2:58

'Cloud computing' is het nieuwe modewoord. Uit onderzoek van Rackspace blijkt echter dat 86 procent van de mkb'ers niet weet wat dit inhoudt. Anthony Carter van Rackspace legt uit wat je als webwinkelier aan cloud computing kunt hebben.

Door: Anthony Carter

Voor veel webwinkeliers is de periode rond sinterklaas en kerst een piektijd. De grote hoeveelheid bezoekers zorgen voor maximale belasting van de server waarop de website wordt gehost. Het gevolg: de rest van het jaar draaien ze met een aanzienlijke overcapaciteit. Het kan ook zijn dat de webwinkelier zich vergist in de aandacht voor zijn producten. In dat geval kan de website door de grote verkeersstromen onbereikbaar worden voor klanten. Dit is het ergste wat een webwinkelier kan overkomen, zeker tijdens de feest-dagen. Om dit te voorkomen, schaffen veel webwinkeliers een noodserver aan. Dit alles kost webwinkels elk jaar een groot deel van hun omzet.

Schaalbaar

De oplossing voor deze problemen zou wel eens cloud computing kunnen zijn. Bij cloud computing biedt een leverancier voldoende capaciteit om alle data centraal op te slaan. Analistenbureau Gartner hanteert twee definities. De eerste valt samen met Software-as-a-Service (SaaS). Dit is wanneer een provider diensten en software aanbiedt via internet. De klant hoeft de software niet meer zelf aan te schaffen en te updaten. Applicaties (zoals CRM) en bedrijfsprocessen (zoals salarisadministratie) zijn altijd online beschikbaar. De tweede definitie ziet de 'wolk' meer als een verzameling hardware. In dat geval bestaat de wolk uit computer-, server- en datacentercapaciteit, die de ontwikkeling en levering van online-diensten mogelijk maakt. Met een cloud-computingdienst heeft een webwinkel altijd de juiste capaciteit: meer in drukke tijden, minder in rustige tijden. De schaalbaarheid van de capaciteit maakt groei voor een webwinkelier heel eenvoudig: binnen enkele minuten beschikt hij over meer computerkracht. De ondernemer betaalt alleen voor de capaciteit die hij gebruikt, dus in rustige tijden dalen de kosten. Ook investeringen in dure en snel verouderende hardware behoren tot het verleden.

Centraal

Het voordeel van cloud computing is dat informatie en bedrijfssystemen altijd online beschikbaar zijn. De provider van cloud computing neemt al het technische 'gedoe' uit handen: het installeren van software en software-updates, het back-uppen van bestanden, het betalen van licentiekosten. Nog een belangrijk voordeel is dat de beveiliging van gegevens in handen is van experts. Hierdoor wordt de infrastructuur voor een webwinkel ook nog eens veiliger en betrouwbaarder. Bij een brand bijvoorbeeld, blijven klant- en ordergegevens gewoon beschikbaar vanaf een andere locatie.

Op dit moment zijn er in Nederland enkele aanbieders van cloud-computingdiensten. De verwachting is dat het aantal de komende jaren flink zal groeien. Het percentage bedrijven dat overweegt cloud computing in te zetten is nog klein. De verwachting is echter dat in 2012 zo'n 80 procent van alle Fortune 1000-bedrijven gebruik zal maken van een of meerdere cloud-computingdiensten.

Revolutie

Cloud computing zal volgens velen een revolutie in de ICT-wereld teweegbrengen. De voordelen voor ondernemers zijn dan ook legio. Het vooraanstaande onderzoeksbureau Gartner voorspelt dat cloud computing de ICT-sector volledig zal veranderen. In de Verenigde Staten voelen bedrijven als Microsoft en SAP de hete adem van cloud computing al in hun nek. Ze worden links en rechts ingehaald door bedrijven als Google en Salesforce.com.

Web 2.0

Cloud computing is geen nieuwe technologie, maar het gevolg van de Web 2.0-ontwikkeling. In Web 1.0 was het internet niet meer dan een verzameling online gepubliceerde websites. Met Web 2.0 biedt internet zelf online-opslag- en online-rekencapaciteit, software en diensten die voorheen alleen lokaal op computers en servers mogelijk waren. De aanbieders van clouddiensten zijn hiermee een soort nutsbedrijven die, net als gas, water en elektriciteit, capaciteit en applicaties bieden. Een gebruiker hoeft dan alleen nog maar de 'kraan' open te zetten. Anthony Carter is countrymanager Benelux voor Rackspace, dat een Cloud Clinic op zijn Britse site heeft staan.

Dit artikel verscheen eerder in Twinkle 02-2009.