Twinkle | Digital Commerce

Webwinkels in Chili

2017-05-26
169130
  • 1:15

Helaas heb je hier in Chili, zo'n beetje mijn tweede vaderland, geen gezellige winkelstraten zoals in Nederland. Boodschappen die je in grote warenhuizen, met vele verdiepingen en die alles wat je je maar kunt voorstellen verkopen.

In Chili zijn er vijf grote, zeer dominante warenhuisketens. Eén ervan is Ripley. Veel Chilenen hebben geen creditcard, maar wel een Ripleycard. Hiermee kunnen ze ook betalen als ze gaan tanken, of naar de bioscoop gaan, of naar een restaurant. Met zo'n kaart krijgen ze bovendien kortingen, kredietmogelijkheden en spaarpunten.

Omdat er meer mensen met een warenhuiskaart zijn dan met een creditcard, zijn deze kaarten ook het meest gebruikte betaalmiddel op internet. Dit, in combinatie met hun betrouwbare naam, maakt dat de warenhuizen in Chili 90 procent van de webwinkelmarkt in handen hebben. En omdat ze een zeer groot assortiment hebben en razendsnel leveren in het 4.000 kilometer lange land, wordt er best veel verkocht via internet. In tegenstelling tot in Nederland, gaat het bij de webaankopen niet om boeken, reizen of cd's, maar met name om grote artikelen als koelkasten, bedden, televisies, meubels en - jawel - fietsen.

Toch wordt het systeem met de vijf dominante webwinkels langzaam opengebroken door bedrijven als Skybox. Dit bedrijf garandeert dat aankopen bij Amerikaanse webwinkels (mét lage verzendkosten!) bij je thuis in Chili worden bezorgd. Dat lijkt me ook wel iets voor de nog altijd prijsbewuste Nederlanders: shoppen over de grens, met de garantie dat het aankomt.