Twinkle | Digital Commerce

Sint breekt online omzetrecords

2017-05-26
170131
  • [nieuws]
  • 1:24

Sinterklaas winkelt steeds vaker vanachter zijn computer. In de afgelopen drie weken is er voor 170,3 miljoen euro aan Sinterklaascadeaus verkocht online, een stijging van 31 procent ten opzichte van vorig jaar.

Dat blijkt uit een online enquête onder de ruim 950 leden van Thuiswinkel.org, die samen 80 procent van de Nederlandse webwinkelmarkt vertegenwoordigen.

Speellgoed, boeken, games
Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org, gaat er vanuit dat webwinkels inmiddels tekenen voor 10 procent van alle sinterklaasaankopen. De meest verkochte producten online zijn speelgoed, boeken, games, dvd's en consumentenelektronica als digitale camera's, mobiele telefoons en laptops. Ook kleding en weekendtrips scoren dit jaar goed.

In de lift
De e-commerce markt in Nederland zit, afgaande op deze cijfers, nog steeds flink in de lift. In de Verenigde Staten is de groei er inmiddels uit. Daar wordt dat, onder andere door de toonaangevende krant The Washington Post, geweten aan het slechte economische tij en het langzaam volwassen worden van het online verkoopkanaal. Uit de laatste cijfers van comScore blijkt dat de online bestedingen in november 2 procent lager lagen dan vorig jaar, hoewel afgelopen Cyber Monday met een omzetplus van 15 procent een geslaagde dag was.

Profijt van crisis
Volgens Jongen trekt de Nederlandse markt juist profijt van de economische crisis, waarin consumenten op zoek gaan naar een goede prijs-kwaliteitverhouding voor hun aankopen. Verder wijst hij op het grote aantal nieuwe Nederlandse webkopers: 'Dit jaar zijn er naar verwachting 1,2 miljoen mensen die voor het eerst op internet Sinterklaascadeaus gekocht hebben.'

Top-5
Uit de antwoorden van de leden van Thuiswinkel.org is ook een top-5 gedefinieerd van online Sinterklaasaankopen. Die is als volgt.

1.         Nintendo Wii/DS
2.         Apple iPod/iPhone
3.         Dvd Het paard van Sinterklaas
4.         Digitale camera
5.         Mobiele telefoon