Twinkle | Digital Commerce

Hoe is video search concreet toepasbaar?

2017-05-26
  • 4:20

Het online bekijken van video's is booming. Websites als YouTube, Google video en Myvideo.nl winnen sterk aan populariteit. YouTube alleen al heeft 200 miljoen unieke bezoekers per maand. Online-videocontent biedt een nieuw scala aan mogelijkheden voor marketeers. Maar hoe is het concreet toepasbaar?

Tekst: Paul Aelen

Wie kent de bekende commercials van Centraal Beheer Achmea en Dove niet? Deze met veel zorg gemaakte reclamefilms zijn veelvuldig op televisie vertoond en hebben daarmee een groot publiek bereikt. Door de video ook te verspreiden via video sharing op websites als YouTube is dit bereik nog verder vergroot. Zo is de Dove Evolution-commercial alleen op YouTube al meer dan tien miljoen keer bekeken! Het zowel offline als online inzetten van deze video zorgt dus voor een maximaal bereik en rendement van de reclamecampagne.

De opkomst van online-video
Het zogenaamde 'verticale zoeken' wordt steeds populairder. Door middel van een verticale zoekmachine kan gericht worden gezocht naar bijvoorbeeld plaatjes, nieuws en video's. Met name video search laat een sterke stijging zien. Volgens het Amerikaanse onderzoeksbureau eMarketer zal in 2011 87 procent van de internetgebruikers regelmatig online-video's bekijken, wat neerkomt op twee derde van de (Amerikaanse) bevolking. De verwachting is dat adverteerders deze trend gaan volgen: de uitgaven aan online-video zullen tot en met 2011 met factor 5,5 toenemen. Aan online-video's werd in 2007 al 775 miljoen dollar uitgegeven.
Deze sterke stijging wordt mede veroorzaakt doordat zoekmachines sinds enige tijd ook videoresultaten weergeven in de 'normale' zoekresultaten. Dit bespaart de gebruiker een klik naar de separate verticale video search-functie. Ook de aankoop van YouTube door Google lijkt de weg vrij te maken voor wijdverbreide video search-mogelijk-heden. YouTube biedt de mogelijkheid om kosteloos en relatief eenvoudig video's te uploaden. Deze online-video's kunnen zeer krachtig zijn in het overbrengen van een boodschap. Niet alleen door de interessante inhoud, maar juist ook omdat de consument er zelf voor kiest om de video te bekijken.
Dit onderstreept de noodzaak van een crossmediale aanpak. Via televisie wordt de commercial aan de wereld getoond en bekendgemaakt (push-effect). Vervolgens gaat de consument zelf op zoek naar meer content over het merk en gaat de commercial online bekijken (pulleffect).


Video search -marketing toegepast
Video search omvat meer dan het online zetten van commercials. Het is veel breder inzetbaar met vele soorten verschillende videocontent. Denk bijvoorbeeld aan het aanprijzen van producten: het showen van kleding, het demonstreren van een videocamera of het laten zien van reislocaties. Daarnaast kunnen ook meer corporate video's zoals 'een kijkje achter de schermen bij...' klantbezoek naar de website genereren. De mogelijkheden zijn eindeloos. Deze video's staan garant voor extra traffic naar uw website, mits ze goed vindbaar zijn voor de doelgroep.

Hoe kunt u als online-marketeer video search gebruiken om meer potentiële klanten/consumenten te bereiken? Allereerst is het van belang om de traditionele elementen te onderscheiden: adverteren (video search advertising) en het naar boven komen in de 'natuurlijke' resultaten van de zoekmachines (video search engine optimization).

Video search advertising
Een goed voorbeeld van video search advertising is de click-to-play-video-advertentie. Deze is gemakkelijk en snel te plaatsen via het advertentieprogramma AdWords van Google. Google plaatst de videoreclame op websites van derden uit het Google-netwerk, (nog) niet op eigen websites. Videoreclame is al overal op internet aanwezig, maar als onderdeel van het Google-systeem kan het een breed ingezette applicatie worden. Deze boodschap verspreidt Google ook: elk bedrijf kan nu een stukje film uploaden naar Google en proberen om een gericht publiek te bereiken. De kosten hiervoor zijn zeer acceptabel: duizend aangeklikte dan wel afgespeelde video's, zijn al te realiseren voor tien euro. De advertentieruimte bij deelnemende websites is te koop via Google's 'gewone' AdWords-veilingsysteem. De advertenties zijn afneembaar per klik (cpc) of per duizend vertoningen (cpm).

Video search engine optimization
De optimalisatie van video search engine betekent het optimaal vindbaar maken van videocontent. Of een video naar voren komt in de reguliere natuurlijke zoekresultaten van Google hangt vooral af van de populariteit van de video: het aantal vertoningen en de rating. Maar hoe deze populariteit te verkrijgen? Het is allereerst van belang dat de boodschap van de video aansprekend is voor de doelgroep. Als de video leuk en aantrekkelijk is, wordt de doelgroep getriggerd om 'm te verspreiden. Om de video vervolgens optimaal vindbaar te maken, zijn een goede titel, omschrijving, tagging en categorietoewijzing noodzakelijk. Zo wordt je laatste video over modetrends ook daadwerkelijk gevonden als de doelgroep zoekt op 'de laatste modetrends'! Ten slotte is het belangrijk dat de video niet alleen op de eigen website wordt geplaatst, maar ook op derde websites zoals YouTube en Hyves. Zo kan er vanuit verschillende kanalen naar de video's worden gezocht en gekeken.


Tips

Tien tips voor het optimaal vindbaar maken van uw online-video's:
1. zorg voor unieke videocontent die de doelgroep aanspreekt;
2. bepaal voor elke video de gewenste zoektermen: waar wilt u op -worden gevonden;
3. gebruik een korte, opvallende titel;
4. zorg voor een heldere omschrijving van de video waarin relevante zoekwoorden terugkomen;
5. plaats de video's op uw eigen website, maar ook op websites van derden als YouTube;
6. richt een eigen YouTube channel in: bezoekers kunnen zich hierop abonneren. Zo wordt een 'vrienden'netwerk gecreëerd;
7. zorg dat deze 'vrienden' uw video een rating geven. Hoe beter de rating, hoe hoger de positie in de resultaten;
8. zorg voor links naar uw channel zodat er populariteit (views) wordt opgebouwd;
9. promoot de video door advertenties, free publicity en sociale websites als Hyves;
10. meten = weten, meet wat het resultaat van de video is. Hoeveel bezoekers van uw website zijn afkomstig van het YouTube channel?


Paul Aelen is medeoprichter van Checkit, onderdeel van Isobar.

Dit artikel verscheen in Twinkle 07-2008