Twinkle | Digital Commerce

De waarde van een garantie

2017-05-26
  • 2:23

Een garantie is een toezegging van een verkoper en dus ook van u als webwinkelier. Hiermee waarborgt u bepaalde eigenschappen van producten of diensten en verbindt u aan het uitblijven ervan bepaalde rechten voor de consument.

Tekst: Steven Ras

Bij aankopen krijgen consumenten vaak bijkomende garanties aangeboden. De voornaamste reden voor winkeliers om dergelijke garanties te bieden, is vaak het bevorderen van de verkoop. De consument krijgt ermee namelijk een zekere mate van vertrouwen in het product. Het is echter belangrijk om stil te staan bij de gevolgen van de door u uitgegeven garanties.

Verplichtingen
Het belangrijkste gevolg van het afgeven van een garantiebewijs is dat u extra verplichtingen aangaat. Uit artikel 7:6a lid 1 Burgerlijk Wetboek (BW) blijkt dat de consument u daar aan kan houden en bovendien een beroep kan doen op de rechten die voortvloeien uit de wet.
U verbindt zich dus tot meer dan in de wet is voorgeschreven.

Daarnaast dient een garantiebewijs aan allerlei voorwaarden te voldoen. Blijkens artikel 7:6a lid 2 BW moeten de bepalingen bijvoorbeeld duidelijk en begrijpelijk zijn. De consument moet precies weten welke rechten hij kan doen gelden, -wanneer hij zich hierop kan beroepen en dat hij ook een beroep mag doen op de wettelijke rechten. Verder zijn verplicht: de naam en het adres van de webwinkelier, het gebied waar de garantie geldt en de duur van de garantie. Al deze gegevens kan de consument op basis van artikel 7:6a lid 3 BW altijd opvragen.
Een ander consequentie van een garantie is dat de daaruit voortvloeiende rechten doorwerken op toezeggingen in reclames. De consument kan dus een beroep doen op zijn garantiebewijs, wanneer u in een commercial bepaalde eigenschappen toezegt. Let wel, het gaat dan alleen om de serieuze toezeggingen en niet om (humoristische) overdrijvingen.

Onttrekken
Een ander aandachtspunt vormen de zogenaamde negatieve garanties. Sommige garantiebewijzen bevatten, bewust of onbewust, bepalingen waaruit minder rechten voortvloeien dan uit de wet. Te denken valt aan een kortere termijn of een beperktere aansprakelijkheid. Dergelijke bepalingen zijn uit den boze. In de verhouding met consumenten bepaalt artikel 7:6 BW dat niet in negatieve zin afgeweken mag worden van de meeste wettelijke garanties die de consument heeft. Doet u dat toch, dan mag de consument uw 'garantie' naast zich neerleggen en vasthouden aan de wet.

Samenvattend
De wet is vooral geschreven met het oog op consumentenbescherming. U moet beseffen dat het uitgeven van een garantiebewijs leidt tot een verplichting van uw kant. De consument kan nakoming van deze verplichting vorderen en een beroep doen op al zijn andere wettelijke rechten. Met een garantie verplicht u zich dus altijd tot meer dan in de wet is geregeld. Trachten uw verantwoordelijkheden te beperken heeft geen enkele zin.


Stel uw vraag

Steven Ras is ICT-jurist bij ICTRecht. In deze rubriek gaat hij in op de- -juridische aspecten van webwinkels. Daarbij hebben de lezers de mogelijkheid om per e-mail vragen te stellen. Stel een vraag aan Steven Ras via s.ras@ictrecht.nl.


Dit artikel verscheen eerder in Twinkle 7-2008