Twinkle | Digital Commerce

eBay strijdt tegen achterhaalde handelswetten

2017-11-11
  • 1:33

Consumenten betalen op internet meer dan nodig is omdat traditionele producenten misbruik maken van de 'achterhaalde' regelgeving om online handel tegen te houden. eBay probeert daarom het Europees Parlement over te halen om een eind te maken aan deze "achterhaalde" handelswetten.

Het internetbedrijf neemt het voortouw in een groep van online handelaren die in Europa om andere wetgeving willen vragen. 'Traditionele producenten willen geld blijven verdienen zoals zij dat in de jaren 50 van de vorige eeuw deden, maar de businessmodellen moeten worden aangepast aan de nieuwe economie', vertelt Paloma Castro van eBay.

Webwereld schrijft dat volgens eBay de huidige situatie uitstekend geschikt is voor een campagne tegen de Europese wetgeving. 'Uit schattingen blijkt dat online winkelen voor een gemiddeld gezin zo'n 17 procent kan besparen. Herziening van de regelgeving zou nog hogere besparingen mogelijk maken', aldus Castro. Zij hoopt consumenten ervan te overtuigen dat zij nu niet de laagste prijs krijgen door de EU-wetten.

Met een Call for Action-campagne zal vanaf vandaag druk op de EU worden uitgeoefend om de regulering van internationale handel te herzien. De prijsverschillen per regio zouden moeten worden vervangen door één mondiale goederenprijs, zo vindt eBay. 'Door de zwakke dollar willen veel mensen Amerikaanse goederen kopen, maar in de meeste gevallen kunnen zij dit niet doen', zegt Castro. Verder wil eBay actie tegen de gewoonte om goederen tegen hogere prijzen aan te bieden aan online dan aan offline winkels.

De kritiek van eBay is koren op de molen van de EU-commissarissen Meglena Kuneva en Charlie McCreevy. Kuneva liet afgelopen vrijdag zelf al weten van de handelsbarrières binnen de EU af te willen. Europese burgers zouden online bij webwinkels uit verschillende landen voor dezelfde prijs artikelen moeten kunnen aanschaffen. Daarom komt Kuneva dit najaar met een nieuwe richtlijn voor online retail en voor de reguliere detailhandel.