Twinkle | Digital Commerce

Toegankelijke websites beter te vinden op Google

2017-05-26
  • 1:34

Net terug van de eerste bijeenkomst van het Comité van Aanbeveling van de Stichting Accessibility. De Stichting zet zich al jaar en dag in voor toegankelijke websites in Nederland. Ook slechtzienden, blinden en gehandicapten maken gebruik van internet en in toenemende mate ook van webwinkels. Thuiswinkel.org was jaren geleden één van de eerste toegankelijke websites van Nederland en voert trots het Drempelvrij-logo. Weten webwinkels eigenlijk wel dat toegankelijke websites aantoonbaar hoger in de ranking staan bij Google dan niet-toegankelijke websites?

In het Comité van Aanbeveling zitten Jan Terlouw, Wim Deetman, oud staatssecretaris Clémence Ross-van Dorp en Jan Willem Dreteler, marketingdirecteur van de SNS Bank. Ik ben zelf al wat langer actief voor de stichting. Het was best wel schrijnend om samen te moeten constateren hoe weinig voortgang er wordt gemaakt op het gebied van het slechten van drempels voor mensen met een functiebeperking. Belangrijkste succes is vooralsnog het Rijksbesluit van het Kabinet om alle overheidsites voor 2010 toegankelijk te maken. Dat zet natuurlijk wel zoden aan de dijk.

Maar het bedrijfsleven wil nog niet zo. Slechts een enkele webwinkel is toegankelijk (o.a. Wehkamp, SNS Bank). Het gros van de webwinkeliers denkt nog altijd, zo leren de verhalen, dat slechtzienden en blinden niks op internet te zoeken hebben. Vanavond liet ervaringsdeskundige Tom Hessels het verschil zien tussen een toegankelijke site en een niet toegankelijke site (Planet.nl), waarvan ik erg onder de indruk was.

Ik kan me herinneren dat in een meeting in de Arena een paar jaar geleden, onder leiding van Gerlach Certfontaine, de Stichting Accessibility een Engels onderzoek presenteerde. Dat onderzoek toonde zelfs de businesscase aan die webwinkels hebben om met behulp van een toegankelijke website beter gevonden te worden in Google ranking en daarmee meer conversie genererend. Misschien goed plan om vanuit de Stichting Accessibility dat onderzoek ook in Nederland uit te voeren en webwinkels van de resultaten op de hoogte te stellen.