Twinkle | Digital Commerce

Tips voor starters: osCommerce

2017-05-26
  • 3:12

Het open source e-commerce softwarepakket osCommerce is ontwikkeld in PHP en MySQL. Zonder gebruik te maken van technische termen kunnen we simpel zeggen dat het een complete webwinkel biedt. U kunt het gratis via het internet downloaden, relatief gemakkelijk installeren en u heeft meteen een complete webwinkel met voorbeeldartikelen.

Tekst: Dirkjan Vis

Met osCommerce kan iedere startende webwinkelier geheel zelfstandig een webwinkel beginnen. Via een online-beheersysteem kunt u zonder programmeerkennis de webwinkel aanpassen met eigen artikelen, plaatjes en prijzen. Een ervaren computergebruiker kan op die manier kosteloos binnen een dag een webwinkel online hebben staan. Op internet zijn er vele tienduizenden webwinkels die gebruik maken van deze software. Hoewel osCommerce wereldwijd wordt gebruikt, is het in het ene land populairder dan in het andere. In Nederland is het pakket enorm geliefd. Dat de software gratis is en enorm veel mogelijkheden biedt, maakt dat de meeste kleine online-winkeliers er wel eens naar hebben gekeken.

Eisen
Wat u nodig heeft is een beetje computer- en internet-kennis, een FTP-programma, webhosting en enorm veel geduld. Met name de webhosting-vereisten vormen soms een struikelblok. Want osCommerce verlangt technische aspecten als register globals en andere PHP-instellingen.

Het is handig om achteraf nog instellingen aan te kunnen passen. Als de webwinkel eenmaal staat, wilt u wellicht een mod rewrite (voor zoekmachinevriendelijke URL's) en de mogelijkheid om een SSL-certificaat toe te voegen in verband met veilige betalingen. Hiervoor kan een uniek IP-adres een vereiste zijn. Beide opties zijn pas later van toepassing, maar het kan geen kwaad hier vooraf alvast over na te denken.

Installatie
Als de webhosting eenmaal naar wens is, kunt u starten met de installatie. Via de website osCommerce.com kunt u gratis de software downloaden. De gecomprimeerde map die u heeft gedownload en op de computer kunt uitpakken, kunt u via een FTP-programma online zetten. Door daarna naar uw website te surfen ziet u vanzelf een installatie-wizard. Deze stelt enkele vragen over de database (die u waarschijnlijk van uw webhostingprovider heeft gekregen) en controleert of aan alle eisen van de software is voldaan. Als dit het geval is, installeert het pakket zichzelf in de database en op de server. Hierna hoeft u enkel de installatiemap te verwijderen en er staat een winkel online met voorbeeldproducten. Nu kunt u zelf, zonder programmeerkennis, producten toevoegen en verwijderen. Het uiterlijk - de opmaak van de winkel - is voor een leek wat lastiger aan te passen.

Opties
Standaard heeft osCommerce veel mogelijkheden. Zo is er gedacht aan verschillende rubrieken, een online-kassa, opties voor plaatjes van producten en een omschrijving, kortingmogelijkheden en dergelijke. Voor een beginnende webwinkelier is het standaardpakket al meer dan voldoende. Maar ook de ervaren webwinkelier die wil groeien, is niet vergeten. Op de website van osCommerce.com staan duizenden mogelijke uitbreidingen voor de winkel. Deze zijn allemaal direct te downloaden. Denk bijvoorbeeld aan extra componenten voor een nieuwsbrief, zoekmachineoptimalisatie, een sitemap, of een Nederlandse taalmodule.

Wanneer u zelf uw webwinkel heeft gemaakt, kunt u niet zomaar bij een webdesignbureau aankloppen voor ondersteuning. Op internet zijn er echter grote forums waar u online vragen kunt stellen. Ze zijn druk bezocht en meestal heeft u daarom binnen een uur antwoord op de meeste vragen. Voor mensen die niet zo goed zijn met de Engelse taal, treft u op forums.osCommerce.nl ook veel Nederlandse specialisten die willen helpen.

Openbaar
OsCommerce is één van de eerste open source webwinkelpakketten. Open source wil niets anders zeggen dan dat de originele broncode openbaar is. Dat geldt enkel voor de originele code. Zodra u installeert op een server om er een winkel van te maken, is de code afgeschermd. Het is dan ook niet zo dat osCommerce onveiliger is of gemakkelijker te kopiëren dan software onder licentie. Wel is het zo dat enorm veel webwinkels gebruik maken van het pakket, wat het risico op hacks en dergelijke kan vergroten. Een hacker die er in slaagt om osCommerce te kraken, vindt gegevens van vele duizenden webwinkels wereldwijd. De software gaat echter al enige tijd mee en heeft daardoor vele veiligheidsupdates gehad. Het pakket is dan ook redelijk veilig en betrouwbaar.

Dit artikel verscheen eerder in Twinkle 5-2008