Twinkle | Digital Commerce

Meer passagiers voor Transavia.com

2017-05-26
170130
  • [nieuws]
  • 1:32

Transavia.com heeft vorig jaar zes miljoen stoelen verkocht. Het aantal vervoerde passagiers steeg in het afgelopen jaar met 6 procent tot 5,4 miljoen. Door stijgende kosten, heeft het bedrijf moeite om de prijzen laag te houden.

De vliegmaatschappij sloot het gebroken boekjaar op 31 maart af met een omzet van 719 miljoen euro. Dat is 5 procent meer dan in het jaar daarvoor. Mede door gestegen bedrijfskosten is de winst voor belastingen gedaald ten opzichte van een jaar eerder. De winst  voor belastingen bedroeg dit jaar ongeveer 23 miljoen euro, tegen 28 miljoen in 2006.

'Het low fare-model staat door toenemende kosten onder druk', stelt de maatschappij. Transavia kampt op sommige lijnen met meer concurrentie wat leidt tot lagere opbrengsten per stoel. Ook speelt de lage koers van de dollar en de hoge brandstofprijzen een rol in de winstdaling, aldus de vliegmaatschappij. 'De ontwikkeling van de brandstofprijzen vormt ondanks de gedaalde dollar een steeds groter knelpunt bij het realiseren van lage kosten per stoel en daarmee de mogelijkheid om lagere tarieven aan de consument aan te bieden.'

Het bedrijf spreekt zich in het jaarverslag expliciet uit tegen de ecotax, die per 1 juli wordt ingevoerd. Volgens Transavia wordt de opbrengst hiervan niet ingezet voor het milieu en zal deze vliegbelasting daarom door de passagiers slechts worden ervaren als een extra belastingheffing.

Kredietcrisis

Volgens Transavia.com is het nog onzeker welke gevolgen de internationale kredietcrisis in 2008 zal hebben voor de economie en het consumentenvertrouwen in Nederland, en andere landen die voor Transavia van belang zijn.

De komende tijd zal Transavia.com proberen de strategie te wijzigen om rendabele groei in bestaande en nieuwe markten te verkrijgen. 'Daarbij gaat het zowel om aanvullende diensten op de vliegactiviteiten als om mogelijkheden de kernactiviteiten in Europa volgens hetzelfde businessmodel via samenwerkingsverbanden of overnames verder uit te bouwen', aldus het vliegbedrijf.