Twinkle | Digital Commerce

Kopen op internet geen invloed op winkelverkoop

2017-05-26
  • 1:37

Gisteren maakte de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) bekend dat Nederlanders in 2007 gemiddeld voor 530 euro aan inkopen via internet, wat een stijging per consument van 20 procent is ten opzichte van een jaar geleden. Oud nieuws natuurlijk, want deze cijfers van Thuiswinkel.org en Blauw Research werden al in maart jongstleden bekend gemaakt. Bronvermelding zou overigens wel chique zijn van de RND, ook op de eigen site.
Interessanter is natuurlijk de conclusie die de belangenorganisatie van de detailhandel aan deze cijfers verbindt. Volgens de Raad heeft de traditionele winkel namelijk geen last van de internetverkopen! Sterker nog, zo lezen we en zo concludeert de RND, de toenemende populariteit van het kopen op internet heeft geen invloed op de winkelverkoop.
Ik moet dan toch ook weer een beetje denken aan die uitspraak van Herman van der Geest, voorzitter van het Platform Detailhandel uit 2006: "Webwinkels? Niet aan beginnen. Ik wil ondernemers die op het web een graantje mee willen pikken waarschuwen. Dat leidt tot omzetderving", zo meldde hij destijds op BNR Nieuwsradio naar aanleiding van een publicatie van het Ruimtelijk Planbureau dat de steeds grotere populariteit van winkelen via internet zal leiden tot forse veranderingen in het winkellandschap.

Ik ben overigens de eerste om te onderkennen dat veranderingen langzaam gaan en dat het winkellandschap heus niet van vandaag op morgen verandert. Ik ben het overigens ook helemaal eens met de conclusie van de Raad dat winkels en webwinkels elkaar veel te bieden hebben! Zo is het maar net!

Webwinkelondernemers hebben de uitspraak van Van der Geest destijds overigens met een grote glimlach aangehoord. Maar als de Raad zich nu ook in dit soort bochten gaat wringen met conclusies dat traditionele winkels geen last hebben van internetverkopen, dan zou ik me als traditionele detaillist misschien toch wel wat zorgen gaan maken. Of ik zou als traditionele detaillist misschien nog eens door mijn eigen winkel lopen en mezelf influisteren dat het allemaal best wel goed zal komen