Twinkle | Digital Commerce

Nokia-winkel bindt strijd aan met iTunes

2017-05-26
170130
  • [nieuws]
  • 1:09

De nieuwe Nederlandse muziekwinkel de Nokia Music Store wil opboksen tegen twee grote concurrenten: illegale downloads en muziekwinkel iTunes, die in Nederland een dominant marktaandeel heeft.

Muziek luisteren op de mobielis populair. Daarom is de grootste telefoonfabrikant ter wereld in theorie ook een grote speler in de online muziekmarkt. Dankzij de dominantie van Apple's iPod en de muziekwinkel iTunes is de praktijk is echter weerbarstiger, zegt Emile Baak van Nokia Nederland tegenover NRC. De Nokia Music Store in Groot-Brittannië, die een half jaar geleden van start ging, wordt volgens Baak 'nog niet massaal' gebruikt: 'Alle begin is moeilijk.'

De Nokia Music Store telt nu twee miljoen tracks. Behalve liedjes kopen (een euro per stuk, een tientje per album) kun je ook onbeperkt muziek streamen voor tien euro per maand.

Later dit jaar begint Nokia met de Concept Music-dienst: bij de aankoop van een nieuwe telefoon mag de klant een jaar lang gratis onbeperkt muziek downloaden.

De allernieuwste Nokiatelefoons (zoals de N95) kunnen rechtstreeks liedjes downloaden, zonder tussenkomst van de pc. Andere telefoons moeten via de computer gesynchroniseerd worden. De muziekwinkel is alleen toegankelijk voor Windows-gebruikers met een Internet Explorer-browser en liedjes zijn alleen te beluisteren in Windows Mediaspeler. Firefox en Mac-computers worden niet ondersteund en de bestanden zijn beveiligd tegen kopiëren. De liedjes werken op elke mobiel die Windows mediabestanden met DRM (digital rights management) kan afspelen.