Twinkle | Digital Commerce

Russische overheid verwijdert Allofmp3.com

2017-05-26
175159
  • [nieuws]
  • 1:28

De Russische overheid heeft de populaire downloadsite Allofmp3.com van internet verwijderd. De Russische aanbieder van digitale muziekbestanden staat al geruime tijd ter discussie. Om die reden was het al langer niet meer mogelijk via de site te betalen. Grote creditcardmaatschappijen hadden na overleg met de muziekindustrie (IFPI en RIAA) de toegang al geblokkeerd.

Allofmp3 verkocht songs voor 12 dollarcent per stuk en telde ongeveer 6 miljoen gebruikers. Dat was tegen het zere been van de muziekindustrie. Zo sleepte onder andere de Britse belangenbehartiger voor de muziekindustrie BPI Allofmp3.com al voor de rechter. Volgens BPI beschikte de Russische downloadsite niet over de juiste licenties om ook in Groot-Brittannië muziek aan te bieden.  De site was ook populair onder veel Britten. In Nederland kreeg de site in haar hoogtijdagen van de Consumentenbond de beste beoordeling. Nadat er vraagtekens omtrent de legaliteit opdoken heeft de bond de site niet meer in haar testen meegenomen. Op aandringen van Brein werd ook de mogelijkheid om per sms te betalen ingetrokken. Allofmp3 probeerde het betalingsprobleem op te lossen door de uitgave van coupons maar dat wilde niet erg vlotten.

Allofmp3 beweerde een overeenkomst te hebben met een Russische auteursrechtenorganisatie. Deze organisatie droeg echter geen geld af aan de artiesten en labels van de op de website aangeboden muziek. Actie door de Russische overheid heeft lang op zich laten wachten en is zelfs onderwerp geweest in de WTO-onderhandelingen tussen Rusland en de VS.

Overigens is het maar de vraag of de actie van de Russische overheid echt zo succesvol is. Allofmp3.com mag dan verdwenen zijn, de dienst lijkt gewoon verder te gaan op Mp3sparks.com. De kloon van Allofmp3.com verkoopt nummers voor circa 15 dollarcent per stuk.


Bron: De Telegraaf