Twinkle | Digital Commerce

Martinair biedt passagier ook mobiele reisgids aan

2017-05-26
170130
  • [nieuws]
  • 2:02

Passagiers van Martinair kunnen vanaf 1 december een elektronische reisgids voor hun mobiel downloaden. De digitale reisgids is er bij de introductie alleen voor Miami, Curaçao en Havana (Cuba), maar het aanbod wordt snel uitgebreid met twintig andere locaties zoals Londen en New York.

De digitale reisgidsen bieden onder meer informatie over de bezienswaardigheden in een stad of land. Voor sommige locaties is ook een taalgids toegevoegd waarbij enkele standaardzinnen hardop kunnen worden afgespeeld op de mobiel.

Verder bevat de gids adressen van restaurants en tips om goedkoop de vakantie door te brengen.
'We proberen persoonlijke verhalen van mensen te verwerken in zo'n gids', stelt Emmi Rudelic. 'De tips van het personeel van Martinair kan bijvoorbeeld verwerkt worden.'

'Het vergroot de voorpret en helpt je op een innovatieve manier met de planning', zegt Caroline Ferguson van Leads2travel, het bedrijf dat de content voor de reisgidsen aanlevert. Gidsen voor Nederlandse steden zijn vooralsnog niet voor handen. De verwachting is dat daar minder vraag naar is, maar er wordt gewerkt aan gidsen voor Amsterdam, Maastricht, Utrecht en de Veluwe, aldus Ferguson.

Samenwerking

De reisgidsen zijn tot stand gekomen dankzij een samenwerking van Leads2travel en Steape (technische deel). Martinair is de eerste vliegmaatschappij die 'het idee van de mobiele reisgidsen met beide handen heeft aangegrepen', aldus Ferguson.

De reisgidsen zijn kleine programma's die eenmalig kunnen worden gedownload voor 6,95 euro. Eenmaal gedownload, hoeft er niet telkens mobiel contact met internet te worden gemaakt. Er is bewust gekozen voor een gids waarvoor geen internetverbinding nodig is, legt Emmi Rudelic, marketing directeur bij Martinair uit. 'De stap naar surfen op de mobiele telefoon is te groot voor ons.'

Flup

'We richten ons in eerste instantie op de zogeheten flup', zegt Caroline Ferguson van Leads2travel. Flups zijn "fun loving urban professionals", oftewel mensen tussen de 25 en 40 jaar met een bovenmodaal inkomen.

Volgens Marc van Bommel van Steape zal het aantal reisgidsen met ongeveer tien locaties per maand worden uitgebreid. Verder zal het aantal samenwerkingen worden uitgebreid met partijen zoals D-Reizen. Mogelijk worden er in de toekomst ook reisgidsen uitgegeven voor speciale evenementen. Als voorbeeld noemt Ferguson de Tour de France. 'Ik kan me voorstellen dat we een gids uitbrengen met de beste plaatsen langs route van de Tour de France.'

De reisgidsen, die ongeveer 400 KB groot zijn, zijn nu geschikt voor mobiele telefoons die Java ondersteunen. Binnenkort zullen er ook versies worden uitgebracht voor Windows Mobile-toestellen en voor de Blackberry.