Twinkle | Digital Commerce

Opnieuw reisonderneming failliet

2017-05-26
170127
  • [nieuws]
  • 2:12

Voor de negende keer dit jaar valt het doek voor een reisonderneming. Dit keer is het Olympia Reizen. De reisorganisatie meldde maandagavond 'financieel onvermogen' aan bij de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR). Rond vijfduizend reizigers zijn de dupe van de financiële problemen bij het in moeilijkheden geraakte Olympia Reizen. Volgens SGR-directeur Piet Hein Debets is het zoveelste echec in de reisbranche 'een klassiek geval van mismanagement'.

Balie Schiphol
Volgens Debets zijn op dit moment ongeveer 1250 toeristen met Olympia op reis. Het Garantiefonds zorgt ervoor dat zij zoveel mogelijk volgens eerdere planning naar Nederland kunnen terugkeren. De reizen van de bijna 1100 passagiers die deze week zouden vertrekken zijn geannuleerd. Voor bijna 170 mensen kwam dit nieuws pas op het allerlaatste moment, gisteren bij de vertrekbalie op Schiphol. Zij zagen hun reis in het water vallen, want SGR regelt geen vervangende trip. 'Er stonden voor dinsdag zes vluchten naar diverse Griekse bestemmingen van Olympia op ons schema', zo laat een woordvoerder van Transavia op de website van vakblad Reisburo Actueel weten. 'Nadat maandag duidelijk werd dat Olympia niet meer aan zijn financiële verplichtingen kon voldoen, hebben wij de conclusie moeten trekken dat we geen vluchten meer voor hen kunnen uitvoeren'. Wel krijgen zij, net als de andere passagiers die bij Olympia Reizen hebben geboekt en betaald, maar nog niet zijn vertrokken, hun geld terug.

Meer reisondernemingen in problemen
Eerder dit jaar kwamen al acht andere reisondernemingen in financiële problemen. Tegen twee daarvan, Angel Tours en Orion Flight Centre, heeft SGR aangifte gedaan bij justitie, omdat er vermoeden bestaat van frauduleus handelen. Bij de overige ondernemingen is dat niet aan de orde. Het middelgrote reisbedrijf Olympia International Vakantie Reizen BV handelde ook onder de naam Netto Reizen. De onderneming bood een breed programma van pakketreizen aan, waarin naast specialiteit Griekenland ook Portugal, Bulgarije, Malta, Tunesië, Cyprus en Gambia waren opgenomen. Vier van deze zomerbestemmingen waren dit jaar voor het eerst in het programma van de touroperator opgenomen, die in de reisbranche goed bekend stond.

'Als een bom ingeslagen'
Volgens vakblad Reisrevue is de 'crash' van Olympia in de branche 'als een bom ingeslagen'. Slechts weinigen hadden zien aankomen, dat het de touroperator niet meer goed ging, zo meldt hoofdredacteur Paul Eldering op de Reisrevue-website. In de Reisrevue top-50 van grootste Nederlandse reisbedrijven stond Olympia International eind vorig jaar op de 30ste plaats, met een verwachte omzet van ongeveer 30 miljoen euro en zo'n 70.000 passagiers op jaarbasis.

De websites van Olympia Reizen en Netto Reizen, die dinsdagochtend nog gewoon in de lucht waren, verwijzen inmiddels door naar de mededeling over de ontwikkelingen op de site van het Garantiefonds.