Twinkle | Digital Commerce

Dubai: een e-commerce paradijs?

2017-05-26
  • 2:04

Vanmorgen stond ik sinds een tijdje weer eens in de file. Ik besefte dat die heerlijke fileloze en zonnige zomermaanden weer bijna voorbij zijn. Tijd om te vluchten?

Tja, waarom werken wij, webwinkeliers en e-commerce specialisten, eigenlijk nog vanuit het vertrouwde Nederland? Terwijl het allemaal veel zonniger kan? Juist in onze sector ligt de wereld aan je voeten!

Dubai is een overdadig zonnige vestigingsplaats voor je webwinkel. En ook om andere redenen is Dubai of een van de overige Verenigde Emiraten zo gek nog niet.

Want, waarom zou je belasting betalen, als je belastingloos door het leven kan? Dubai kent geen inkomstenbelasting, vennootschapbelasting, vermogens- of vermogenswinstbelasting, schenkings- of succesrechten en zelfs geen BTW! Als je die besparingen deelt met je webwinkelklanten, dan laat je je concurrenten flink eind achter je!

Ik hoor de lezer denken, daar zal wel een addertje onder het gras zitten. Natuurlijk, ook onder het kunstmatig gekweekte gras in het woestijnachtige Dubai stikt het van de adders.
Klanten uit de Europese Unie bijvoorbeeld, die moeten eigenlijk douanerechten en btw betalen wanneer zij artikelen bestellen uit landen buiten de Europese Unie. Heb jij nog nooit BTW betaalt over die spulletjes van Amazon.com? Dat had je eigenlijk wel moeten doen!

Een ander nadeel is dat je in principe een joint-venture met een lokale partner zou moeten opzetten. De overheid maakt het de buitenlandse webwinkelier echter makkelijk. Tegenwoordig kan je je vestigen in een van de vele Free Trade Zones. In deze zones kan je gewoon 100% eigenaar van je eigen bedrijf zijn en heb je dezelfde belastingvoordelen. Het is dan ook niet toevallig dat er inmiddels honderden buitenlandse handelsbedrijven in deze zones gevestigd zijn. 

Waarom zijn er dan nog steeds webwinkels die vanuit het dure Europa hun spullen verzenden? Tja, verzenden, dat kost natuurlijk iets meer vanuit een ver land. Als je je wilt richten op Europa of de Verenigde Staten dan moet je daar natuurlijk wel rekening mee houden.
Een datingsite of een mp3-muziek site is misschien dan ook een beter idee dan een 'beton-tegel-webshop' met slecht downloadbare produkten .

En de lokale markt dan? In de Emiraten wordt er weliswaar meer via het internet gekocht dan in de rest van het Midden-Oosten, maar de vraag is of de markt van ruim een miljoen inwoners van Dubai groot genoeg is voor je webwinkel.
Zeker omdat je moet concurreren met de vele, enorme winkelcentra, waar de locals graag afspreken en soms zelfs indoor skieën!

Al met al, Dubai kan best een aantrekkelijke vestigingsplaats zijn. Maar het heeft ook zo zijn nadelen. En je hoeft er al helemaal niet heen als je de Nederlandse files wilt ontvluchten. Het openbaar vervoer houdt de snelle bevolkingsgroei in Dubai namelijk niet bij en de spits duurt dan ook zo'n beetje de hele dag!