Twinkle | Digital Commerce

Column Cor Molenaar: Verloren op TCD

2017-05-26
  • 1:43

Ik wil nog even terugkijken op TCD. Een succesvol evenement, dit jaar met nog méér standhouders, nog méér vierkante meters en nog méér bezoekers. De euforie kan bijna niet op. TCD is het branche-event van het jaar geworden, chapeau! Maar moet de argeloze bezoeker er ook blij mee zijn?

Verdwaald loop ik door de gangen van de beursvloer. Gang na gang, als een waar doolhof, wat doen al die organisaties hier toch? In de stands zitten mannen met pakken - meestal zonder stropdas - en mooi opgedirkte vrouwen. Ze zijn erg druk met elkaar en hebben lol. Ik pas duidelijk niet in dit plaatje. Waar is mijn zaal om de lezing te geven of - nog erger - waar is de uitgang?

Ik liep zoekend in het rond. Het leek internet wel in de beginjaren. Alles was er, maar waar en hoe navigeer ik en hoe kom ik er weer uit?

Het wordt tijd dat de organisatie ook gaat letten op de bezoekers. Brede gangpaden bijvoorbeeld, zodat je ook kunt zien wie de standhouders zijn, paviljoens op onderwerp, zodat je weet wat wordt aangeboden. Concurrenten bij elkaar, heerlijk, zodat het overzichtelijk wordt en bovenal een goed navigatiesysteem, een soort 'beurs-Google' zal ik maar zeggen.

Ook de standhouders kunnen hun communicatie verbeteren, door te zeggen wat ze doen, in begrijpelijke taal! Door er te zijn voor de bezoekers, door minder met elkaar bezig te zijn en meer met de mensen waar het echt omgaat: de potentiële klanten. En ten slotte: lezingen moeten uitnodigen om te komen, zalen moet je makkelijk kunnen vinden. Dan heb je oog voor de bezoeker!

Ineens belandde ik op de aanpalende beurs ICT & Overheid. Het leek er wel feest: brede gangen, een centrale ontmoetingsplaats, lekker overzichtelijk en... standhouders die me aanspraken, keer op keer. Zou de overheid dan meer verstand hebben van marketing dan de thuiswinkelaanbieders? Dat mag tot niet waar zijn!

Prof. dr. Cor Molenaar is hoogleraar aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam

Dit artikel verscheen eerder in Twinkle 5- 2007