Twinkle | Digital Commerce

Save2shop verwart 'logo' met 'keurmerk'

2017-05-26
  • 1:60
Ze bestaan al ruim een jaar en hebben 32 webwinkels aangesloten: Safe 2 Shop, voorheen Shop op Safe. In het persbericht meldt de site dat het idee voor een 'nieuw'  webwinkelkeurmerk is ontstaan door het feit dat er voor andere keurmerken betaald dient te worden. 'Niets ten kwade van deze organisaties maar dit vinden wij uitbuiting van de webwinkelier.' Bij Safe 2 Shop  is een basisvermelding gratis. Alleen is het laten plaatsen van je logo wel iets anders dan het voeren van een keurmerk.
 
Safe 2 shop werkt met een sterrensysteem op basis van een pakket van eisen.
 
 
Ster 1 - Een goed en gebruiksvriendelijk design. Dus geen standaard templates zoals Oscommerce, ZenCart. - Een breed assortiment met minimaal 10 artikelen.
Ster 2 - Website is gevestigd in Nederland en levert ook in Nederland - Moet voldoen aan de meest recente eisen die de wet stelt aan verkopen via internet.
Ster 3
-
Klantenservice duidelijk zichtbaar met daarin: 1. De bestelprocedure; 2. Verzendkosten; 3. Betaalmogelijkheden; 4. Retourprocedure.
 
-
Contactgegevens zijn duidelijk en op een logische plek aanwezig: 1. Bedrijfsnaam; 2. Adresgegevens; 3. Telefoonnummers en email adressen; 4. KvK nummer; 5. BTW nummer.
 
-
Prijzen van producten duidelijk vermeld op website
Ster 4
-
Uw algemene voorwaarden moeten duidelijk zichtbaar zijn
 
-
Een duidelijk zichtbare, volledige Privacy Policy.
Ster 5 - Veiligheid klantgegevens gewaarbord door beveiligde SSL verbinding wanneer uw klant zijn/haar gegevens opgeeft.

Wie de klachtenprocedure doorneemt, ziet dat de site malafide webwinkeliers slechts kan straffen met het intrekken van het logo. De consument blijft met lege handen achter. Dit in tegenstelling tot de werkwijze van Thuiswinkel.org. De Stichting Certificering is door Thuiswinkel.org opgericht om onafhankelijke certificering van Thuiswinkel Waarborg te kunnen garanderen. Daarnaast is er een onafhankelijke geschillencommissie.

Als we er nog even de Wikipedia op naslaan:

'Goede keurmerken worden beheerd door een organisatie die onafhankelijk is van de leveranciers (aanvragers van het keurmerk), de afnemers (consumenten) inspraak geeft bij het opstellen van de keuringseisen, en de keuringen laat uitvoeren door onafhankelijke en deskundige onderzoekinstellingen en inspecteurs/keurmeesters. Ook moeten de producten/diensten met keurmerk regelmatig worden gecontroleerd, en er moet een goede klachten- en geschillenregeling zijn.'

Waarmee me maar willen zeggen dat er meer nodig is om een betrouwbaar en degelijk keurmerk op te zetten dan het aanbieden van een logo.