Twinkle | Digital Commerce

Allofmp3 neemt twijfels niet weg

2017-05-26
  • [nieuws]
  • 1:27

In een poging om meer duidelijkheid te geven na een overvloed aan negatieve publiciteit heeft het Russische Allofmp3 een persconferentie gegeven. Er werd veel tegengestelde informatie gegeven, waardoor alles behalve duidelijkheid gecreëerd werd.

Artiesten ondersteunen

De Russische site biedt downloads aan van grote labels. Het bedrijf zou 15 procent van de opbrengst afdragen aan de ROMS (de Russische Multimedia en Internet Organisatie), van wie Allofmp3 de licentie om downloads te verkopen zou hebben gekregen. Copyright-houders uit Engeland en de VS geven aan geen stuiver van de opbrengsten gezien te hebben. Allofmp3 reageert eenvoudig door te zeggen dat dat de verantwoordelijkheid van ROMS is. Maar waar het geld dan wel heengaat, daar heeft de organisatie geen verklaring voor.

Rechtenvrij

De eigenaren van de site zegt direct met de artiesten te werken en hen te helpen met de verkoop van hun muziek. Daarbij gebruiken ze een collectieve licentie van ROMS voor rechtenvrije muziek. Artiesten zien echter niet terug van de inkomsten.  De internationale organisatie CISAC zou al in 2004 geconstateerd hebben ook niet rechtenvrij materiaal aangeboden wordt.

De prijzen van de downloads zouden gebaseerd zijn op de Russische markt. ‘Het is niet aan ons om de waarde te bepalen’, zo redeneert de organisatie. Volgens Allofmp3 moeten artiesten direct zaken doen met de aanbieders, zonder tussenkomst van maatschappijen. ‘Wij geloven dat dat de toekomst is van de muziekindustrie. Artiesten hebben dan meer vrijheid en controle over hun werk.’

Tegenstelling

Aan de ene kant moeten artiesten dus meer vrijheid hebben over hun werk, aan de andere kant ‘ripped’ de site de muziek zonder de artiesten om toestemming te vragen, en biedt het voor lage Russische prijzen aan.  En daar zijn artiesten allerminst blij mee.

Bron:  Ars Technica via Computer Idee