Twinkle | Digital Commerce

Nichemarketing, focus op de gevangenis

2017-05-26
170128
  • 1:44

Prijsdruk, hyperconcurrentie, hoe hou je het vol met als mkb-webwinkel? Een van de successtrategieën is je te richten op een hele specifieke doelgroep met specifieke behoeftes. Nichemarketing dus.

Natuurlijk, als je je richt op zo'n niche kun je best nog een hoop concurrentie vinden. Maar als je je richt op een vergeten groep, dan heb je een behoorlijke kans om 'monopolist' op jouw gebied te worden.

Zo las ik op Springwise over Three Squares Greetings, wenskaarten voor hen die niet thuis kunnen komen. Wie kan er niet thuiskomen? Juist, op een bezoekregeling hier en daar na, zijn gedetineerden over het algemeen niet in staat samen met hun familie hun verjaardag te vieren.

Three Squares Greetings pakt het slim aan. Specifieke wenskaarten, die aansluiten bij hoe de geliefde en familie thuis zich voelt, en rekening houdt met de gevoelens van de gevangene. Als je van je man houdt, en je wilt 'm dat laten weten, dan stuur je natuurlijk een kaartje! Dat doe je niet alleen tussendoor, maar ook op z'n verjaardag, met kerstmis en nog veel vaker. Ik kan me voorstellen dat de familie thuis gemiddeld meer kaarten stuurt dan menig familie zonder gedetineerde zoon. Grootverbruikers dus...

Maar hoeveel gevangenen zijn er dan? Is die groep wel groot genoeg? Als je je alleen op Nederland richt, dan is het hoogstens een aandachttrekkende aandachtstrekker op het normale assortiment voor bedrijfen als Fastcards. Er zijn immers maar zo'n 14000 Nederlandse gevangenen.

Maar als je het iets ruimer ziet....volgens dit overzicht van aantal gevangenen per land zijn er meer dan 8.75 miljoen gevangenen in de hele wereld, waarvan ongeveer de helft in de Verenigde Staten (1.96m), Rusland (0.92m) of China (1.43m exclusief de gedetineerden in voorarrest of gevangen in ‘administrative detention’).

Als ik in de wenskaartbusiness zat dan zou ik snel een set mooie kaarten in het Chinees en het Russisch maken en een mooie print-on-demand  service opzetten voor deze landen! Gezien de grote hoeveelheid Spaanstaligen binnen de VS en natuurlijk in de Spaanstalige landen zelf, zou ik ook een setje Spaanstalige kaarten maken.

Maar ach, laat ik nu niet in de wenskaartbusiness zitten ...