Platformwerkers zoals maaltijdbezorgers en freelancers in de kluseconomie verkeren vaak in een kwetsbare positie. Volgens het RIVM en TNO is extra bescherming noodzakelijk.
Digitale platforms bieden laagdrempelig werk, maar de omstandigheden waaronder platformwerkers hun opdrachten uitvoeren zijn volgens het RIVM en TNO lang niet altijd gunstig. Zij signaleren vijf maatschappelijke ontwikkelingen die invloed hebben op deze groep: kunstmatige intelligentie (AI), nieuwe wet- en regelgeving, migratie, arbeidsmarktkrapte en globalisering. Deze trends vergroten zowel de risico’s als de kansen op gezond en veilig werk.
Een deel van de platformwerkers is sterk afhankelijk van hun opdrachten, verdient weinig, maakt lange dagen en geniet nauwelijks sociale bescherming. Omdat het vaak om eenvoudig werk gaat waarvoor geen specifieke vaardigheden nodig zijn, is deze groep bovendien makkelijk vervangbaar.
Moeilijk te bereiken doelgroep
Opdrachten worden geregeld via algoritmen verdeeld, waarbij soms ook het tarief door AI wordt bepaald. Dat vergroot de efficiëntie, maar beperkt de autonomie van werkenden. Bovendien kunnen vooroordelen in algoritmen leiden tot uitsluiting of discriminatie.
Voor beleidsmakers en onderzoekers is het lastig om deze doelgroep te bereiken. Beperkte digitale of taalvaardigheden kunnen drempels opwerpen, evenals het ontbreken van aansluiting bij vakbonden of werkgevers. RIVM en TNO pleiten daarom voor gerichte communicatie en een beter inzicht in deze moeilijk bereikbare groep.
Er is op dit moment 0 keer gereageerd op:
TNO en RIVM: platformwerkers moeten beter beschermd worden