Twinkle | Digital Commerce

'FreshDirect blijkt overnameflop voor moederbedrijf Albert Heijn'

2024-10-14
1000562
  • [nieuws]
  • 1:09

Ahold Delhaize verloor ruim een half miljard euro op de overname van de Amerikaanse boodschappenbezorger FreshDirect. Eind vorig jaar is de bezorgdienst voor 1 dollar verkocht aan de Turkse flitsbezorger Getir.

Dat blijkt uit berekening van RTL Z. Afgelopen week bleek uit het onlangs verschenen jaarverslag van koper Getir, dat Ahold bij de verkoop eind vorig jaar slechts één dollar ontving.

Gespreide betaling

Omdat Ahold Delhaize de financiële pijn spreidt, valt de volledige omvang van de overnameflop minder op. In het derde kwartaal van 2023 schreef Ahold Delhaize de materiële eigendommen af, zoals het distributiecentrum en het machinepark, waardoor de teller op 340 miljoen euro stond. Begin november 2023 kondigt Ahold Delhaize aan FreshDirect te verkopen aan de flitsbezorger. Als gevolg daarvan moet het supermarkconcern in het vierde kwartaal opnieuw een last nemen, schrijft RTL Z, dit keer van 250 miljoen euro. Dankzij een belastingcompensatie van 75 miljoen euro bedraagt de uiteindelijke schade van de overname voor de aandeelhouders van Ahold Delhaize ruim een half miljard euro.

Ahold Delhaize wil volgens de nieuwssite niet bevestigen of ontkennen dat er zo’n enorm bedrag mee gemoeid is. ‘Ten tijde van de overname van FreshDirect door Getir hebben we aangegeven dat alle voorwaarden van de transactie vertrouwelijk zijn tussen de partijen’, aldus woordvoerster Isabelle Metzler van Ahold Delhaize tegen RTL Z.