Twinkle | Digital Commerce

Mogelijk verbod op TikTok in Amerika

2024-04-23
1000562
  • 1:18

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een aangepaste versie goedgekeurd van een wet waardoor het TikTok-moederbedrijf ByteDance het platform binnen een jaar moet verkopen. Gebeurt dit niet, dan zal het platform verboden worden in Amerika.

Volgens de Washington Post krijgt ByteDance maximaal 360 dagen de tijd om TikTok af te stoten. Het wetsvoorstel richt zich nu expliciet op TikTok en ByteDance, maar het zou de president de macht geven om een soortgelijk ultimatum op te leggen aan andere apps die geacht worden ‘gecontroleerd’ te worden door ‘buitenlandse tegenstanders’.

Spionage

TikTok is zeer populair in Amerika met ongeveer 170 miljoen gebruikers. Echter is de app een doorn in het oog van Washington vanwege de angst voor de nationale veiligheid. ‘TikTok is een spionageballon in de telefoons van Amerikanen die wordt gebruikt om de persoonlijke informatie van Amerika in de gaten te houden en te exploiteren’, aldus vertegenwoordiger Michael McCaul, voorzitter van de Commissie Buitenlandse Zaken, toen hij de maatregel ter debat introduceerde. President Biden zei vorige maand dat hij het TikTok-wetsvoorstel zou ondertekenen als het door het Congres zou worden aangenomen.

Verbod in Nederland

Ook in Nederland is men bang voor spionage door Chinese bedrijven. Zo moeten medewerkers van de Gemeente Utrecht de apps van TikTok, Shein, Temu, AliExpress, Wechat en Pinduoduo van hun werktelefoons en – computers halen, schrijft Fashion United. Ook raadt de gemeente aan dergelijke apps niet te installeren op privéapparaten. De Rijksoverheid, maar ook de AIVD, raden ook aan om de apps niet te gebruiken.