Twinkle | Digital Commerce

Etten-Leur eerste gemeente die pakketpunt aan huis verbiedt

2023-10-25
1000562
  • [nieuws]
  • 1:08

De gemeente Etten-Leur staat het niet meer toe dat bewoners een pakketpunt aan huis beginnen. Tot nu toe werd dit nog gedoogd. Maar omdat buurtbewoners klagen over de overlast, moet hier nu mee worden gestopt.

Het gaat om bewoners die via bedrijven als Homerr of ViaTim pakketten bij hun thuis aannemen voor anderen. Deze pakketten worden vervolgens door andere bewoners op een vast tijdsstip afgehaald. In Etten-Leur liep dat in bepaalde gevallen de spuigaten uit, schrijft Omroep Brabant. Op een adres werden dagelijks zo’n zeventig pakketjes afgehaald. Dat zorgde voor veel overlast in de woonwijk, door de vele bezorgbusjes en omwonenden die hun pakket afhaalden.

De gemeente heeft nu besloten om de pakketpunten aan huis per 1 januari te verbieden. Volgens het bestemmingsplan is het in de gemeente al langer niet toegestaan om een afhaalpunt aan huis te hebben, maar tot nu werd dat niet gehandhaafd. Etten-Leur is voor zover bekend de eerste gemeente in Nederland die de pakketpunten verbiedt.

Er is wel een alternatief. Zo komen er vanaf januari op vijf plekken in de gemeenten verschillende pakketkluizen te staan.

Gemeenteraadslid Clasien de Regt laat weten het dubbel te vinden dat de pakketpunten aan huis verdwijnen. ‘Er zit ook een sociaal aspect aan. Dat verdwijnt nu helaas ook.’