Twinkle | Digital Commerce

Amerikaanse marktplaatsen stomen op in Europese crossborder-top

2023-10-10
1000562
  • [onderzoek]
  • 1:07

Grote Amerikaanse marktplaatsen zijn steeds meer aanwezig in de top-10 marktplaatsen die in Europa verkopen. Inmiddels zijn zes van de tien Amerikaans.

Dat blijkt uit de ‘Top 100 Cross-Border Marketplaces Europe’, een analyse van Cross Border Commerce Europe, een onderzoeksplatform dat vaker de Europese crossbordermarkt onder de loep neemt. In 2022 bedroeg de totale crossborder e-commercemarkt in Europa 265 miljard euro, daarvan werd 63 procent (167 miljard euro) gegenereerd door marktplaatsen. Amerikaanse marktplaatsen domineren die markt, zo zijn Amazon en eBay gecombineerd al goed voor bijna de helft van de door marktplaatsen gedreven handel.

Verwacht wordt dat het aandeel marktplaatsverkopen in de totale crossborder e-commerce markt in 2025 zal groeien naar 65 procent.

De top 100 crossborder marktplaatsen in Europa wordt gerangschikt op basis van verschillende parameters, zoals crossborder online verkoop, SEO-indicatoren en een score die wordt bepaald op basis van het aantal landen waar het bedrijf actief is en het aantal en percentage crossborder bezoekers. In de top-10 daarvan zijn dus vooral Amerikaanse bedrijven te vinden. Op nummer 1 vinden we echter een Chinees platform: AliExpress. Vier Amerikaanse bedrijven volgen, te weten: Etsy, Amazon, eBay en muziekplatform Discogs. Het Nederlandse bedrijf OLX, dat in verschillende landen actief is, staat op plek 6. De rest van de top-10 bestaat uit: Bandcamp, Uber Eats, Temu en Vinted.