Twinkle | Digital Commerce

‘Nieuwe faillissementswet wint aan populariteit’

2023-09-01
1000562
  • 1:09

Steeds meer ondernemers met een belastingschuld doen beroep op een nieuwe wet om te ontkomen aan een faillissement. Verwacht wordt dat het aantal zaken dit jaar ruimschoots zal verdubbelen.

Dit blijkt volgens het FD uit gegevens van de Raad voor de rechtspraak en van faillissementsadvocaten. De Wet Homologatie Onderhands Akkoord, ook wel bekend als WHOA, stelt levensvatbare bedrijven in staat om een ondraaglijke schuldenlast te herstructureren voordat het tot een faillissement komt. Als de schuldeisers die twee derde van de uitstaande schuld in handen hebben akkoord gaan met de regeling, kan de rechter de resterende crediteuren dwingen mee te doen. Veel bedrijven hebben grote moeite met het terugbetalen van coronaschulden, waardoor deze procedure steeds populairder wordt.

Pieter Christiaan van Prooijen van Hermes Advisory, dat bedrijven adviseert bij geschillen, zegt in het bericht van het FD dat hij deze maand een forse stijging van het aantal WHOA-zaken verwacht. Dit komt doordat de speciale regeling van de Belastingdienst op 1 oktober afloopt. Tot die datum neemt de fiscus bij een akkoord om bedrijfsschulden te saneren genoegen met betaling van eenzelfde percentage van de schuld als andere crediteuren. De Belastingdienst heeft normaal gesproken recht op het dubbele. Toch is deze procedure niet voor alle ondernemers een alternatief. Bij schulden onder de ton heeft aanvraag geen zin, omdat de kosten al snel op kunnen lopen.