Twinkle | Digital Commerce

Waarom het goed regelen van uw fulfilment cruciaal is voor het verhogen van de verkoop

2023-06-05
1000562
  • [branded content]
  • 4:43

De door de pandemie veroorzaakte ontwrichtingen hebben de verschuiving van de detailhandel naar meer verkoopkanalen en markten versneld. Dit wordt onderstreept door de groei van online marktplaatsen, waar McKinsey voorspelt dat deze binnen vijf jaar bijna een derde van de detailhandelsomzet zullen genereren. Echter, te midden van deze explosieve groei in multichannel verkoop, zijn de beperkingen van de traditionele fulfilment-industrie steeds duidelijker geworden.

Zelfs nu kunnen e-commerceaanbieders de kansen die hun nieuwe verkoopkanalen bieden, niet volledig benutten vanwege de aanzienlijke beperkingen van hun huidige fulfilment-methoden. Dit is een cruciale factor bij het begrijpen waarom e-commercemarges zorgwekkend laag blijven - zelfs voor grote merken zoals Amazon - en waarom bijna 80% van de nieuwe e-commercebedrijven in het eerste jaar mislukt.

Het loslaten van traditionele fulfilment wordt steeds meer een logische keuze voor elke winkelier die zijn verkoop wil verbeteren zonder zich bloot te stellen aan een logistieke nachtmerrie.

Van multi naar omnichannel

Traditioneel hebben winkeliers vertrouwd op een multichannel fulfilment-aanpak, maar naarmate de verkoopkanalen diverser worden, richten bedrijven zich steeds meer op omnichannel als een efficiëntere en flexibelere oplossing. Hoewel beide benaderingen inhouden dat winkeliers producten verkopen via verschillende platforms, is het cruciale verschil dat bij multichannel verkoop, voorraad specifiek wordt toegewezen aan één kanaal en niet kan worden verkocht aan klanten via een ander.

Daarentegen is bij een omnichannel-aanpak de voorraad volledig geïntegreerd over alle verkoopkanalen, met diverse voordelen voor zowel de winkelier als de klanten die ze bedienen.

Houd bij je voorraad

Het runnen en beheren van multichannel verkoop kan complex en tijdrovend zijn. Bedrijven ervaren vaak dat het toevoegen van een nieuw verkoopkanaal gepaard gaat met een golf van tijdrovend administratief werk - van het regelen van extra opslagruimte tot het vinden van betrouwbare lokale koeriersdiensten. Bovendien is er de grootste uitdaging van allemaal - het bijhouden van de voorraad zodra multichannel operaties actief en in uitvoering zijn.

Een omnichannel-aanpak helpt bij het vereenvoudigen van bedrijfsprocessen door gegevens vanuit verschillende verkoopkanalen te synchroniseren en een realtime overzicht te bieden van zowel voorraadniveaus als klantbestellingen. Dit betekent dat online winkeliers in staat zijn om de voorraad af te stemmen op bestellingen, ongeacht het verkoopkanaal dat de klant gebruikt. Bovendien zorgt het samenvoegen van meerdere kanalen in één proces en het geven van inzicht in verkoop en voorraad vanuit een gecentraliseerd platform ervoor dat een omnichannel-aanpak resulteert in een veel hogere mate van nauwkeurigheid voor zowel verkoop als levering.

Alle gegevens worden ingevoerd in slechts één platform, waardoor de kans aanzienlijk toeneemt dat de juiste voorraad beschikbaar is om een bestelling te vervullen. Dit helpt ook om de kans op het verzenden van het verkeerde product aanzienlijk te verminderen - een fout die niet alleen een verkoop kan kosten, maar ook potentiële toekomstige klanten kan afschrikken.

Flexibele verkoopstrategieën

Bedrijven die afhankelijk zijn van multichannel fulfilment kunnen zich gemakkelijk bevinden in afzonderlijke voorraadpockets die elk toegankelijk zijn voor een specifiek verkoopkanaal. Dit kan problematisch zijn als ze te maken krijgen met een onderpresterend of overpresterend verkoopkanaal en niet in staat zijn om hun verkoopstrategie aan te passen.

Bijvoorbeeld, als je een product verkoopt dat slecht presteert op Amazon maar goed verkoopt via Instagram, dan word je zonder een omnichannel-aanpak gedwongen om te vertrouwen op Amazon om de resterende voorraad te verkopen.

Met een omnichannel-aanpak heb je de flexibiliteit om je verkoopstrategie te verleggen naar Instagram en daarmee de verkoop te versnellen en de onderste regel positief te beïnvloeden.

Je bedrijf toekomstbestendig maken

Voor bedrijven die nog steeds vertrouwen op traditionele fulfilment, betekent het opbouwen van een duidelijk, holistisch beeld van hun bedrijfsprestaties en begrijpen wat er moet veranderen om efficiënter te worden en de verkoop te verhogen, meestal urenlang geïsoleerde gegevens en spreadsheets doornemen.

Een omnichannel-aanpak helpt bij het elimineren van dit administratief intensieve proces door gegevens vanuit verschillende verkoopkanalen te integreren en retailers toegang te geven tot holistische bedrijfsinformatie over alles, van product- en kanaaltrends tot lokale koerierprestaties - alles vanaf één platform. Dit kan retailers helpen ervoor te zorgen dat hun bedrijf op een kosteneffectieve manier wordt gerund, terwijl ze ook gegevensrijke inzichten hebben die hen in staat stellen hun bedrijf aan te passen aan veranderende klantbehoeften.

Verbeter de merkherkenning

Slimme bedrijven erkennen dat verpakking veel meer is dan alleen een manier om hun product veilig van A naar B te vervoeren. Het is een krachtig hulpmiddel om de merkherkenning te verbeteren en de kans op terugkerende klanten te vergroten.

Neem bijvoorbeeld een online retailer die verkoopt via Amazon. Niet alleen is het fulfilment-netwerk van Amazon speciaal ontworpen om verkopen buiten Amazon te ontmoedigen, maar verkopen via de grootste online marktplaats ter wereld betekent ook dat items worden geleverd in de handelsmerkverpakking van Amazon, in plaats van de retailer. In tegenstelling daarmee blijft de klant bij omnichannel fulfilment binnen het retailmerk van verkoop tot levering, waardoor de merkherkenning wordt vergroot. Dit betekent dat klanten meer geneigd zijn om terug te keren naar de retailer wanneer ze de volgende keer een product nodig hebben, in plaats van zich te wenden tot wat wordt aanbevolen door het Amazon-algoritme.

Fulfilment - een cruciaal onderdeel van elke verkoopstrategie

De retailindustrie moet erkennen dat verkoop en verzending twee kanten van dezelfde medaille zijn. Zonder een geïntegreerde fulfilment-aanpak zijn eCommerce-bedrijven niet in staat om volledig te profiteren van het potentieel van verkopen. Zelfs als ze erin slagen om via een multichannel-aanpak te groeien, zullen ze al snel tegen problemen aanlopen om boven geïsoleerde verkoopkanalen uit te stijgen.

Een omnichannel-aanpak maakt het mogelijk voor retailers om hun processen te vereenvoudigen door voorraad te integreren, fulfilment te stroomlijnen en bedrijven toegang te geven tot holistische verkoopgegevens. Tegelijkertijd biedt het ruimte en flexibiliteit om effectievere verkoopstrategieën te ontwerpen.

Met retailers die waarschijnlijk verder willen gaan met het uitbreiden van hun verkoopkanalen om de financiële druk te verlichten die is veroorzaakt door de kosten van de huidige crisis, is er nooit een beter moment geweest om deze verschuiving in fulfilment-strategie te maken.

Dit artikel verschijnt op initiatief van Huboo