Twinkle | Digital Commerce

Twee derde handelsvolume bol.com komt van partners

2023-05-10
1000562
  • [nieuws]
  • 1:41

De inmiddels 52.000 verkooppartners van bol.com nemen een steeds groter stuk van de GMV-taart op zich. 65 procent van de in totaal 1,3 miljard aan handelsvolume in het eerste kwartaal van 2023 kwam via derden.

Dat blijkt uit het meest recente kwartaalverslag (PDF) van moederbedrijf Ahold Delhaize. Bol.com is de weg naar boven weer ingeslagen, na een (GMV) krimp van 0,6 procent in het vierde kwartaal van 2022 en een daling van 1,9 procent in heel 2022, zag het platform een kleine groei van 1,2 procent in het afgelopen kwartaal. Dat dankt het bedrijf vooral aan de partners, die dus verantwoordelijk zijn voor het grootste deel van de verkopen. Zij zagen hun verkoopvolume met 3,7 procent harder stijgen dan bol.com’s eigen verkopen.

Volgens ceo Frans Muller van moederbedrijf Ahold Delhaize plukt bol.com steeds meer de vruchten van zijn drie pijlers, e-commerce, advertising en logistics. Vooral die middelste is een groeimotor aan het worden. De omzet van de advertentietak groeide in het eerste kwartaal met 59 procent. Muller verwacht de komende tijd dat bol.com de groei weer verder zal oppakken.

Resultaten Ahold Delhaize

Verder uitgezoomd zag moederbedrijf Ahold Delhaize de online verkopen in Europa met 2,5 procent toenemen tot in totaal 1,798 miljard euro. Dat is inclusief de handelsverkopen van bol.com (plus derden) en de online verkopen van dochterondernemingen Albert Heijn, Etos en Gall & Gall. De totale verkopen in Europa, zowel in de fysieke als online winkels stegen met 7,5 procent naar 8,1 miljard euro. Onder de streep daalde de brutowinst wel met bijna 21 procent tot 202 miljoen euro. In Amerika doet Ahold Delhaize het een stuk beter: de online tak nam met 17 procent toe tot 1,1 miljard dollar en de totale verkopen op dat continent komen uit op bijna 13,5 miljard dollar. Een stijging van 10.5 procent. In totaal komen de verkopen van Ahold uit op 21,6 miljard euro. Daar blijft een nettowinst van 561 miljoen euro van over, een half procent minder dan vorig jaar.