Twinkle | Digital Commerce

Amazon belooft beterschap en hoeft miljardenboete EU niet te betalen

2022-12-21
1000562
  • [nieuws]
  • 1:03

De Europese Commissie en Amazon hebben een schikking getroffen in de zaak om oneerlijke verkooppraktijken. Amazon heeft beloofd flinke aanpassingen in zijn systeem door te voeren en ontloopt daardoor een potentiële miljardenboete.

De Europese Commissie zit Amazon al jaren achter de broek vanwege zijn machtspositie. Amazon verzamelt data van verkopen van externe partners op het platform en gebruikt dat om er zelf beter van te worden, zonder die info te delen met de partners zelf.

Het platform belooft nu dus beterschap en gaat de data van externe verkopers niet meer zelf als verkooptechniek gebruiken.

Ook past Amazon enkele verbeteringen toe in zijn Buy Box. Het platform zou zijn eigen producten naar voren schuiven in de Buy Box, waar het leeuwendeel van de verkopen op het platform vandaan komt. Ook zouden externe verkopers die hun producten in de Buy Box aanbieden verplicht de logistiek van Amazon moeten gebruiken. Amazon gaat nu eerlijke voorwaarden stellen om in de Buy Box te verkopen.

Aan RTL Z laat Eurocommissaris van Mededinging Margrethe Verstager weten: ‘Soms zijn beloftes om dingen snel op te lossen beter dan de weg in te slaan van boetes, sommeringen en hersteltrajecten.’