Twinkle | Digital Commerce

Twinkle100 countdown: waar webwinkels wonen

2022-10-07
1000562
  • [nieuws]
  • 1:47

Nog een kleine week te gaan: op 13 oktober maken we bekend wie de grootste webverkopers van het land zijn. Als opwarmer delen we voorafgaand aan de bekendmaking enkele inzichten – niet te veel want het moet wel leuk blijven. Deze week: waar webwinkels wonen.

We pakken de landkaart erbij en zoomen in op de provincies die ons land rijk is. Waar bevinden zich de meeste webshops, welke provincies lopen wat achter, en wat zijn de verschillen ten opzichte van de vorige editie van de Twinkle100?

Eerst maar even kijken hoeveel webspelers in de nieuwe Twinkle100 überhaupt in Nederland wonen. Dat blijkt de overgrote meerderheid te zijn. 268 van de 300 opgenomen bedrijven zijn gevestigd in ons eigen kikkerlandje. De overige bedrijven zijn gevestigd in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, de VS en China.

Amsterdam is niet alleen de hoofdstad van ons land, maar ook als het gaat om aantal gevestigde bedrijven is het de grootste plaats. 48 webwinkels in de Twinkle100 zijn gevestigd in Amsterdam. Mede daardoor is de provincie Noord-Holland het meest vertegenwoordigd in de lijst. 33 procent van de Twinkle100 is gevestigd in die provincie. Op plaats nummer 2 vinden we Noord-Brabant met 20 procent. Utrecht en Zuid-Holland delen de 3e plek met beide 11 procent. Gelderland (9 procent) vormt met Overijssel (6 procent) en Groningen (4 procent) de middenmoot. De minder vertegenwoordigde provincies worden aangevoerd door Zeeland met 3 procent, gevolgd door Flevoland en Limburg, beide met 2 procent. Drenthe en Friesland zijn de minst populaire woonplek voor webwinkels, daar is in beide gevallen slechts 0,4 procent van de lijst vertegenwoordigd.

Ondanks de veranderingen in de markt, én de vernieuwingen in de Twinkle100, valt op dat er niet eens zoveel veranderd is ten opzichte van vorig jaar. De volgorde is in ieder geval hetzelfde gebleven. Per provincie zijn er wel kleine verschillen, zo is Utrecht van 13 naar 11 procent gegaan, Zuid-Holland van 9 naar 11 procent en Overijssel van 4,5 naar 6 procent.

De Twinkle100 wordt tijdens Shopping Today op 13 oktober aanstaande bekendgemaakt. Tickets voor hét e-commerce kennisevent van het jaar zijn hier verkrijgbaar.