Twinkle | Digital Commerce

INretail: spreek niet meer dan 5 procent huurstijging af

2022-10-26
1000562
  • [nieuws]
  • 0:54

Om de extreem stijgende huren van winkelpanden te stoppen, roept branchevereniging INretail huurders op om niet meer dan 5 procent huurverhoging met de pandeigenaren af te spreken.

De branchevereniging rekent erop dat verhuurders het gezamenlijk belang inzien: ‘Voor leegstaande winkels vind je in de huidige markt niet snel nieuwe huurders. Huurbazen die de hoogst mogelijke huurstijging doorvoeren, kijken niet vooruit’, stelt INretail. ‘We rekenen op realiteitsbesef en daardoor constructieve gesprekken tussen huurders en verhuurders.

Volgens INretail zorgt de huidige extreme inflatie voor buitensporige huurprijsaanpassingen. ‘Verhogingen tot bijna 15 procent staan niet in verhouding tot stijgende kosten bij verhuurders en zijn onredelijk.’ De kostenstijgingen kunnen lang niet allemaal worden doorberekend aan klanten, vervolgt INretail. Dat zou huurders letterlijk uit de markt prijzen, zeker in combinatie met stijgende loonkosten en energietarieven. Bovendien moeten in coronatijd opgebouwde belastingschulden terugbetaald worden en dat drukt extra op de liquiditeit.

De vereniging heeft een modelbrief opgesteld voor huurders die moet helpen om de dialoog op gang te brengen.