Twinkle | Digital Commerce

Top 5 plaatsen in Nederland met de beste werkgelegenheid in de ICT

2022-08-15
1000562
  • [branded content]
  • 2:07

Waar heb je in Nederland als ICT’er de meeste kansen op een goede baan? Je zou wellicht denken dat de grote steden het best scoren op het gebied van beschikbare vacatures in deze sector, maar het tegendeel is waar. ICT-bedrijven vestigen zich vaak op bedrijfsterreinen net buiten de grote steden. Vandaar dat je in de top 5 juist geen grote steden tegenkomt.

Groeiende branche

In de afgelopen jaren was in Nederland sprake van een forse groei in de ICT-branche. De groeiende economie en het verder digitaliseren van onze samenleving heeft ervoor gezorgd dat het aantal ICT-vacatures fors is toegenomen. De stijging is procentueel gezien niet in alle provincies gelijk. Met name in de provincies waar de ICT-branche geen grote speler is, lijkt de groei groter te zijn. Dat komt vooral omdat een stijgend aantal vacatures daar procentueel gezien sneller voor effect zorgt.

Lijnden op #1

Verreweg de meeste ICT-vacatures zijn beschikbaar in Noord- en Zuid-Holland. Dat is logisch, want dit zijn de dichtstbevolkte provincies van het land. Waar veel mensen wonen, vestigen zich over het algemeen ook veel bedrijven, omdat het voor hen dan eenvoudiger is om aan goed gekwalificeerd personeel te komen. Als we kijken naar het overzicht van ICT-vacatures per plaats en provincie zien we medio 2022 het dorp Lijnden bovenaan staan. Veel mensen zullen deze plaatsnaam amper kennen, maar het feit dat er (veel) meer arbeidsplaatsen dan inwoners zijn, zegt waarschijnlijk al voldoende. Gelegen op korte afstand van de hoofdstad en de nationale luchthaven is Lijnden de perfecte locatie voor bedrijven om zich te vestigen.

Overige top plaatsen

De regio rond Amsterdam blijkt voor de ICT-bedrijven sowieso populair te zijn. De gehele top vijf van plaatsen met veel ICT-vacatures wordt anno 2022 gevuld door dorpen in deze streek. Het zijn achtereenvolgens Zuiderwoude, Badhoevedorp, Halfweg en Uitdam, allemaal locaties die zich bevinden in een cirkel van pakweg tien kilometer rond de hoofdstad.

Verschuiving

Door de evolutie van het thuiswerken zien we overigens wel een verschuiving in de aard van de vacatures. Zo is er tegenwoordig minder vraag naar werkplekbeheerders. Enorm in opmars is daarentegen de functie javascriptontwikkelaar. Ook dit valt eenvoudig te verklaren. Er is steeds meer vraag naar interactie op websites en javascript leent zich uitstekend voor het ontwikkelen van dergelijke websites. De verwachting van experts is dat de ICT-sector in 2022 zal groeien met ongeveer 4,5 procent.

Dit artikel verschijnt op initiatief van Lequal | Afbeelding: 123rf