Twinkle | Digital Commerce

Staking in grootste containerhaven van het VK treft Britse import en export

2022-08-22
1000547
  • [nieuws]
  • 0:58

Bijna 2.000 werknemers van de grootste containerhaven in Groot-Brittannië zijn dit weekend begonnen met een 8-daagse staking. Naar verwachting heeft dit grote gevolgen voor de in- en uitvoer van goederen.

Het gaat om de haven van Felixstowe, nabij Ipswich. Reden voor de staking is een loonconflict. De gevolgen van de staking kunnen groot zijn, aangezien bijna de helft van het Britse containervervoer via de haven van Felixstowe zou gaan. ‘De staking zal aanzienlijke verstoringen en enorme schokgolven veroorzaken in de hele Britse toeleveringsketen’, waarschuwt Bobby Morton van de Britse vakbond Unite the Union.

Vooral de kleding en elektronicasector zouden worden getroffen door de staking. In die acht dagen zou voor zo’n 950 miljoen euro aan goederen de haven in en uit worden gebracht.

Het conflict gaat tussen havenwerkers en Hutchison Ports, exploitant van Felixstowe. Die laatste heeft een aanbod van 7 procent aan loonsverhoging gedaan. De vakbond is van mening dat dat aanbod te laag is. Een woordvoerder van Hutchison Ports laat weten de impact van de staking te betreuren.