Twinkle | Digital Commerce

FNV: ‘Eén gelijkwaardig cao bij PostNL’

2022-08-25
1000562
  • [nieuws]
  • 1:26

Vakbond FNV heeft bij het begin van de gesprekken over een nieuwe cao bij PostNL verschillende eisen op tafel gelegd. Zo vragen medewerkers van PostNL de twee cao’s die het bedrijf nu heeft samen te smelten tot één gelijkwaardige cao.

Nu is het zo dat postbezorgers een eigen cao hebben die als minder goed wordt beschouwd dan die van de overige werknemers. Ook eisen de leden 100 euro bruto per maand extra, een minimumloon van 14 euro per uur, het afschaffen van jeugdlonen en een goede regeling voor oudere werknemers die eerder willen stoppen met werken.

Daarnaast moeten uitzendkrachten na 9 maanden een vast contract krijgen en moet de koopkracht van medewerkers veilig worden gesteld door een automatische prijscompensatie in de cao op te nemen, waardoor de lonen automatisch worden aangepast aan de inflatie. Volgens FNV heeft 90 procent van de post- en pakketsorteerders geen vast contract bij PostNL, terwijl het werk da ze doen structureel is. ‘Flexwerkers willen ook graag vast in dienst bij PostNL. In een FNV-enquête gaf 71 procent van de flexwerkers aan deze wens te hebben’, aldus Mariska Exalto, bestuurder FNV Post en Pakketten.

FNV laat weten dat het ‘wel eens een stormachtig najaar kan worden’, als de eisen niet worden ingewilligd. ‘PostNL draait om het sorteren van bezorgen van post en pakketten’, vervolge Exalto. ‘En juist die medewerkers verdienen weinig, hebben door de flexbanen geen zekere toekomst en moeten vaak werken in slechte omstandigheden. Die tijd is nu echt voorbij. In de nieuwe cao moeten flinke stappen in de goede richting komen.’

Begin deze maand maakte PostNL al bekend dat aan al zijn postbezorgers een vast contract wordt aangeboden.