Twinkle | Digital Commerce

Thuisbezorgd.nl verhoogt na vier jaar weer commissie

2022-06-23
1000562
  • [nieuws]
  • 1:01

De commissie die platform Thuisbezorgd.nl van aangesloten restaurants vraagt gaat binnenkort omhoog, met één procentpunt, naar 14 procent.

Reden daarvoor is een toename van de inflatie en bedrijfskosten, schrijft De Telegraaf. Ook in het buitenland gaat de commissie – een percentage van de bruto omzet - omhoog. De laatste keer dat dit gebeurde, was begin 2018. Ook toen ging het om één procentpunt: van 12 naar 13 procent. Daar kwam destijds veel kritiek op van aangesloten restaurants. In hun ogen bemachtigde het platform met de verhoging een te dominante marktpositie. Ook nu komt er kritiek op het besluit: ‘Thuisbezorgd misbruikt zijn macht. Restaurant verdienen geen droog brood meer’, aldus een restauranthouder in Nijmegen tegen diezelfde De Telegraaf.

De restaurants hebben echter weinig keuze. Zonder een platform als Thuisbezorgd.nl kunnen ze immers niet, omdat veel van hen daarmee een aanzienlijk deel van de omzet zullen missen. In het verleden hebben enkele ondernemers wel tegengas proberen te bieden, met platforms als Thuiseten.nl en Eten.com. Die platforms probeerden de commissies lager te houden, maar met weinig succes: die eerste bestaat niet meer en de tweede is na meer dan vier jaar nog steeds niet van de grond gekomen.