Twinkle | Digital Commerce

Thuiswinkel.org lanceert scamadviser ‘ScamCheck’

2022-05-25
1000562
  • [nieuws]
  • 0:57

Thuiswinkel.org, Veiliginternetten.nl en ECP lanceren de Nederlandse versie van de scamadviser ‘ScamCheck’. Hiermee kunnen consumenten controleren hoe groot de kans is dat een website onveilig is.

Volgens de organisaties is het wereldwijde gerapporteerde scams gestegen van 139 naar 266 miljoen. Deze tool moet consumenten helpen beschermen. ‘Nederland is één van de landen met de grootste dichtheid van digitale gebruikers ter wereld en is inmiddels ook digitale mainport van Europa. We zien hierdoor dat veiligheid en weerbaarheid tegen fraude steeds belangrijker wordt’, stelt directeur Marlene ten Ham van de branchevereniging.

Voor de tool wordt input gebruikt van onder andere Thuiswinkel.org, Kamer van Koophandel, en internationale partijen zoals Trustpilot, Quad9, ScamAdviser en Netsweeper. Daarnaast worden technische controles gedaan, zoals de oprichtingsdatum van een website en de domeinnaam. Op basis van die informatie wordt een eindresultaat gegeven, waarmee een consument kan zien hoe groot de kans is dat hij op een veilige of onveilige website zit.

De tool wordt vanaf Hemelvaartsdag in gebruik genomen. In de zomer wordt de ScamCheck verder toegespitst op Nederlandse bedrijven en gaan de partijen op zoek naar nieuwe partners.