Twinkle | Digital Commerce

Branchebrede samenwerking tegen het toenemende aantal scams

2022-10-25
976549
  • [nieuws]
  • 1:06

Veiliginternetten.nl, ECP | Platform voor de Informatie- Samenleving en Thuiswinkel.org lanceerden tijdens SIDN Inspire 2022 de Nederlandse versie van de scamadviser: ‘ScamCheck’. Met de ScamCheck kunnen consumenten checken hoe groot de kans is dat een website onveilig is.

Aantal gerapporteerde scams wereldwijd gestegen van 139 naar 266 miljoen

Fraude is aan het verplaatsen van het fysieke naar het online domein. Mede door de creativiteit van de fraudeurs is het aantal gerapporteerde scams wereldwijd gestegen van 139 naar 266 miljoen. Dit treft niet alleen bedrijven maar ook steeds meer consumenten. Met de ScamCheck moet het aantal gerapporteerde scams de komende jaren weer naar beneden gaan. “Hiermee pakken we onze rol om de sector veiliger te maken”, zegt Marlene ten Ham, directeur bij Thuiswinkel.org. Met de tool kunnen consumenten websites beter controleren, terwijl ondernemers beter kunnen aantonen dat hun website veilig is. “ScamCheck werkt samen met consumenten en ondernemers, zo kan iedereen informatie aanleveren over een (on)betrouwbare webshop”, aldus Marjolijn Bonthuis van ECP | Platform voor de InformatieSamenleving. Doordat beide partijen informatie aanleveren blijft de tool ook nog eens up-to-date.

Samenwerken tussen consumenten en ondernemers van belang

Om de tool zo succesvol mogelijk te laten functioneren, is het samenwerken tussen de partijen van belang. Deze partijen kunnen namelijk de informatie aanleveren over een wel of niet veilige webshop. ECP is dan ook actief opzoek naar nieuwe partners voor de ScamCheck. Geïnteresseerden kunnen zich melden via info@veiliginternetten.nl.