Twinkle | Digital Commerce

Nieuwe wetgeving voor webwinkels

2022-04-06
1120630
  • [visie]
  • 1:17

Op 28 mei treedt de nieuwe Europese Richtlijn modernisering consumentenbescherming (OMNIBUS) in werking. Nieuwe wetgeving is voor webwinkels vaak even wennen, maar het is o zo belangrijk om er op tijd aan te voldoen. Zorg dus dat je de komende anderhalve maand gebruikt om je in te lezen!

Samen met mijn collega-juristen bij Thuiswinkel.org informeer ik leden kosteloos over de nieuwe wet. Dat doen we bijvoorbeeld door artikelen op onze website, webinars en video’s, maar je kunt ons ook altijd bellen of mailen, want de OMNIBUS heeft grote gevolgen voor webwinkels.

Als jij reviews op je webwinkel of website laat zien, moet je vanaf 28 mei je websitebezoekers laten weten hoe jij garandeert dat reviews van echte klanten afkomstig zijn. Als je betaalde reviews toont, moet dit aan de review te zien zijn. Reviews zijn voor klanten een belangrijk manier om te bepalen of ze een product kopen en of ze bij een bepaalde webshop kopen. Dat webshops en reviewplatformen transparant moeten zij over de manier waarop zij hun reviews vergaren is dus belangrijk.

Een andere wijziging gaat over van-/voor-prijzen: van €75, nu voor slechts €30. Als je met jouw webshop ook regelmatig stunt met prijzen, dan ben je misschien gewend de hoogste ‘van’-prijs te pakken die je ooit hebt gehad. In de nieuwe regels mag dat niet meer. Je moet dan verwijzen naar de laagste prijs die je in de afgelopen 30 dagen gehanteerd hebt. Houd hier rekening mee in je prijsstellingen en aankomende acties!

In de nieuwe richtlijn zitten nog meer wijzigingen. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of check regelmatig onze website. We houden je op hoogte!

Vincent Romviel
Jurist