Twinkle | Digital Commerce

Ministerraad akkoord met consumentenregels uit Brussel

2017-11-11
180101
  • 1:23

De ministerraad heeft afgelopen vrijdag ingestemd met een nieuwe richtlijn uit Brussel over consumentenrechten. De regels moeten Europese burgers beschermen en een eerlijker speelveld creëren voor onder andere webwinkeliers.

In de richtlijn uit Brussel is opgenomen dat consumenten in heel Europa 14 kalenderdagen krijgen om een aankoop op afstand te herroepen. De herroepingstermijn, thans wettelijk 7 werkdagen in ons land, loopt nu sterk uiteen in de verschillende lidstaten.

Twee keer twee weken
In de nieuwe regels staat ook dat consumenten in de hele Unie 14 dagen de tijd krijgen om een product terug te sturen naar een webwinkelier. Deze twee weken komen bovenop de twee weken bedenktijd, waardoor ondernemers geretourneerde producten bijna een maand kwijt kunnen zijn. Verder geldt straks in de hele EU (onder andere) dat het risico voor beschadiging of verlies van een product pas overgaat op de koper na ontvangst van een product.

Raad van State
Formeel heeft de ministerraad er afgelopen vrijdag mee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden. De concrete tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer, die nog een finaal akkoord moet geven.

‘Positief effect’
De lidstaten van de Europese Unie moeten de richtlijn medio volgend jaar hebben verankerd in nationale wetgeving. De dan geldende uniformiteit moet onder meer leiden tot een groei van cross-border e-commerce. Of, zoals de overheid zelf samenvat: ‘De richtlijn heeft een positief effect, zowel voor de handel tussen Europese lidstaten als voor consumenten die beter profiteren van de voordelen van de interne markt: meer keuze tegen lagere prijzen.’